Dinsdag 16 januari 2018

NPO start aanbesteding DAB-zenderpark

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is gestart met de aanbesteding van zijn zenderpark voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Het is de bedoeling dat vanaf september 2012 maximaal twintig radiokanalen in DAB+ worden uitgezonden en mogelijk ook drie Digital Multimedia Broadcasting (DMB-T) kanalen. De vergunning is voor een periode van vijf jaar, zo meldt Radio.nl.

Het aantal radiostations op de multiplex van de NPO zal waarschijnlijk toenemen, want tijdens een seminar van WorldDMB in Den Haag vertelde Hans Bakhuizen van de NPO dat er maximaal twintig kanalen in DAB+ gaan worden uitgezonden, mogelijk ook drie DMB-T kanalen.

Daarnaast gaat het zenderpark flink uitgebreid worden, want het is de bedoeling dat in de toekomst nagenoeg heel Nederland de DAB-multiplex van de NPO kan ontvangen. Afgelopen week is de aanbesteding gestart voor het zenderpark. Tot en met 25 januari kunnen zenderexploitanten inschrijven en een prijsaanbieding doen.

De exploitatie van het zenderpark wordt vergund op basis van economisch meest voordelige aanbieding. Dit houdt in dat de prijs voor 95 procent doorslaggevend is. De winnende partij mag vanaf 1 september het DAB-zenderpark van de NPO verzorgen. Het contract loopt tot 31 augustus 2017. Dan loopt ook de huidige vergunning van de NPO om te mogen uitzenden via DAB af.

In de toekomst gaan ook de landelijke commerciële radiostations uitzenden in DAB+. Het is de bedoeling dat medio 2013 de eerste zenders operationeel zijn. Er wordt gebruik gemaakt van kanaal 11C. Later volgen ook de regionale publieke en commerciële omroepen. Zij gaan uitzenden via een vijftal ‘bovenregionale’ multiplexen.

Bron: Radio.nl

Bericht delen