Article header image

NPO Radio 4 in teken van Hart & Ziel Lijst 2016

NPO Radio 4 gaat op zoek naar de 300 klassieke muziekstukken die luisteraars het meest raken, inspireren, ontroeren, energie geven, troosten of herinneringen tot leven brengen. Al deze stukken vormen samen de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst, uitgezonden van 10 tot en met 14 oktober.

 

Met deze lijst, samengesteld door luisteraars, duikt NPO Radio 4 in de ongekende kracht van klassieke muziek. Welke invloed heeft muziek op het dagelijkse leven? De stemmers bepalen online welke muziekstukken in de Hart & Ziel Lijst terecht komen. Van Mozart tot Einaudi: alles mag, zolang het muziek is die hart en ziel raakt. De muziekstukken en bijbehorende verhalen van luisteraars zijn te vinden op radio4.nl.

Van 23 tot en met 30 september stemt Nederland op radio4.nl/hartenziel aan de hand van een inspiratielijst op de muziek die hart en ziel beroeren. Vanuit boekhandel Waanders In De Broeren te Zwolle begint op vrijdag 23 september om 08.00 uur de stemperiode. Tot 12.00 uur is het een komen en gaan van studiogasten en musici die hun favoriete Hart & Ziel muziek toelichten. Onder het genot van live muziek genieten aanwezige luisteraars van een ontbijt.

Van 10 tot en met 14 oktober zendt NPO Radio 4 de Hart & Ziel Lijst live uit, dagelijks te horen tussen 07.00 en 19.00 uur. In de programma’s laten de Radio 4-presentatoren, samen met gasten zoals Remy van Kesteren, Stine Jensen en Floris Kortie, de 300 meest populaire muziekstukken horen.

Op vrijdag 14 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het Hart & Ziel Festival, live te horen op NPO Radio 4. Tijdens de radio-uitzending en in het gebouw genieten luisteraars en het publiek van veel live muziek. Daarnaast zijn er vele andere activiteiten voor jong en oud. De finale van de dag is het Hart & Ziel Concert om 20.15 uur in de Hertz-zaal met het Nederlands Blazers Ensemble en solisten Nora Fischer (sopraan), Lidy Blijdorp (cello) en Pelle van Esch (trombone). Tijdens dit concert staan de hoogtepunten uit de Hart & Ziel Lijst van 2016 centraal.

De volledige lijst wordt gepubliceerd op de website, waar ook alle uitzendingen te beluisteren zijn. Vanaf 23 september tot en met 14 oktober spelen luisteraars op Facebook de Hart & Ziel Quiz. Zo ontdekken zij welk muziekstuk bij hun huidige stemming past.

Zondag 25 september en zondag 9 oktober vertellen Herman Finkers (25 september) en premier Mark Rutte (9 oktober) over hun Hart & Ziel muziek in het tv-programma Podium Witteman (NTR). Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober reist Tijl Beckand (AVROTROS) dagelijks om 22.55 uur op NPO 2 naar een andere plek in Europa, om het verhaal achter bekende klassieke muziekstukken te ontdekken. Onder meer stukken van Mozart, Puccini en Bach komen langs. Op vrijdag 14 oktober, om 19:25 uur, zendt NTR het tv-programma Hart & Ziel uit: een 25 minuten durend programma met impressies en reportages van het Hart & Ziel Festival. NPO Cultura gaat op diezelfde avond kris kras door de Hart & Ziel Lijst van 2016. Bekende Nederlanders vertellen over hun favoriete klassieke werk, gevolgd door (een deel van) het muziekstuk.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

 

Bericht delen