NPO Radio 1 stopt na 70 jaar met piepjes als tijdsein
maandag 6 augustus 2018

NPO Radio 1 stopt na 70 jaar met piepjes als tijdsein

Na 70 jaar stopt NPO Radio 1 met het tijdsein. Dit najaar worden de karakteristieke drie piepjes, ook wel ‘pips’ genoemd, rond het hele uur vervangen door een nieuwe vorm.

“Veel radiozenders gebruiken de piepjes al niet meer”, legt een NPO-woordvoerder uit. “In deze tijd heeft iedereen met horloges en mobiele telefoon de exacte tijd. Bovendien luisteren veel mensen digitaal of online waardoor er een vertraging optreedt.”

De pips bestaan sinds 1948. Toen waren het er zes, sinds 1991 zijn het er drie. Het nieuwe signaal zal door luisteraars ook worden herkend als een soort tijdsein, zegt de NPO. Luister hieronder naar het nieuwe geluid.

Al in 2001 wilde Jan Westerhof, toenmalig zendercoördinator van Radio 1, de pips aanpassen. Ze werden verwerkt in een muzikale tune. Onder meer de duivenmelkersvereniging, die het Hilversumse signaal gebruikte om op vrijdag de horloges gelijk te zetten, kwam in opstand. Een groep radiomakers verenigde zich in 2001 bovendien in de groep Vrienden van het Tijdsein. De pips bleven dankzij de diverse acties.

Bron: NOS/BM

Bericht delen