NPO 3FM komt met #Openup-week
donderdag 4 april 2019

NPO 3FM komt met #Openup-week

55 procent van de jonge mensen die in het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten geeft aan het als een taboe te ervaren om over deze klachten te praten. 42 procent schaamt zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad).

Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM in het kader van hun #Openup-week. Deze vindt plaats van 6 tot en met 12 april 2019 en is bedoeld om openheid te bevorderen bij jongeren over hun psychische klachten.

De cijfers illustreren volgens MIND en NPO 3FM de noodzaak van het blijven voeren van hun #Openup-campagne, die twee jaar geleden als gezamenlijk initiatief van MIND en Human-platform NPO 3FM Tussenuur begon. Toen bleek dat veel jongeren niet durven te praten over hun psychische problemen, en zich er vaak ook voor schamen.

Het doel van de #Openup-week is het bevorderen van openheid bij jongeren over psychische problemen. Hoe eerder jongeren open durven te zijn over hun problemen, hoe eerder ze hulp krijgen. Hierdoor wordt de kans dat hun klachten verergeren kleiner, evenals de kans dat ze met ernstige klachten in de ggz belanden.

MIND en NPO 3FM delen tijdens de #Openup-week online en op de radio verhalen van jongeren over hun psychische klachten en over de manier waarop zij anderen vertelden over deze klachten. Deze jongeren reageerden op een oproep van MIND en NPO 3FM Tussenuur om hun verhaal te delen en zo anderen te stimuleren om ook te praten en hulp te zoeken. Hier zijn zeer openhartige verhalen uit gekomen, die in de #Openup-week te vinden zijn op www.3fm.nl/openup en de social media van NPO 3FM en MIND.

Bron: NPO/BM

Bericht delen