Dinsdag 16 januari 2018

NOS Radio 1 Journaal bestaat 20 jaar

Het NOS Radio 1 Journaal viert dinsdag een jubileum: het programma bestaat 20 jaar. Voor de gelegenheid klinken weer oude jingles en keren de presentatoren van weleer even terug.

Begin 1995 maakten alle publieke omroepen zelf nieuwsprogramma’s op de radio, maar precies twintig jaar geleden kwam daar een einde aan. “Het was een bezuinigingsoperatie, maar het kon natuurlijk ook niet meer. Al die omroepen die een dagje journalistje speelden”, blikt Harmke Pijpers terug, een van de presentatoren van het eerste uur.

Onder de vlag van de NOS werden luisteraars op vaste tijden bijgepraat door redacteuren van de verschillende omroepen. Dat ging niet zonder slag of stoot; veel omroepen zagen niets in het gezamenlijke plan. Op 1 september 1995 was het toch zover. Het allereerste NOS Radio 1 Journaal begon met nieuws over NAVO-aanvallen op Bosnische Serviërs. En de rest is, zoals dat heet, geschiedenis.

Er is in de loop der jaren wel het nodige veranderd. De verslaggevers van twintig jaar geleden sjouwden zich een breuk met hun bandrecorder. Vandaag hebben ze alleen nog maar een microfoon en smartphone nodig. En eventueel een laptop, om te monteren.

Oud-verslaggever en huidig ochtendpresentator Marcel Oosten heeft er naar eigen zeggen “een verrotte schouder” aan overgehouden, maar zijn Nagra was mooi wel de ‘Rolls Royce onder de bandrecorders’. “Prachtig geluid, veel beter dan digitaal”, zegt Oosten.

De reportages vliegen tegenwoordig vanaf de achterbank van de auto over het 4G-netwerk naar Hilversum. Twintig jaar geleden moesten verslaggevers nog naar speciale hokjes op tientallen plaatsen in het land. Daar maakten ze met een veldtelefoon verbinding met de redactie.

Hoewel het medium radio de laatste jaren wat aan populariteit heeft ingeboet, maakt chef eindredactie René van Brakel zich geen zorgen over de toekomst. “Het medium is allesbehalve dood.” Er zullen volgens hem altijd mensen naar de radio blijven luisteren, omdat het het enige medium is waarbij je ook nog iets anders kunt doen. “En het is het enige medium dat de verbeelding prikkelt.”

Daarnaast is er nog steeds behoefte aan uitleg bij het nieuws, weet Van Brakel. “De gemiddelde luisteraar luistert ’s ochtends één uur naar het NOS Radio 1 Journaal en dat was vroeger niet veel anders.”

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen