Dinsdag 16 januari 2018

Felle kritiek op bezuinigingsplan BBC

Het voornemen van de Britse omroep BBC om twee radiozenders te sluiten en de activiteiten op zijn website te halveren heeft in Groot-Brittannië veel kritiek opgeroepen. De vakbonden vrezen voor honderden ontslagen. Muzikanten en luisteraars zijn fel gekant tegen het sluiten van de zender Radio 6 Music, aldus de Britse krant The Times zaterdag.

Volgens de krant zal directeur-generaal Mark Thompson van de BBC binnenkort bekendmaken dat de omroep te groot is geworden en moet inkrimpen om ruimte te bieden aan commerciële concurrenten. De bonden vrezen dat circa zeshonderd banen verloren gaan. Ze hebben gedreigd met acties als fors wordt gesneden in het personeelsbestand.

Ook het plan Radio 6 Music te sluiten, stuit op veel verzet. Thompson vindt dat het station geen waar voor zijn geld levert. Radio 6 Music heeft een budget van 6,7 miljoen euro en trekt per week circa 700.000 luisteraars. Muzikanten, platenmaatschappijen en luisteraars willen echter dat het station blijft omdat het belangrijk is voor het promoten van alternatieve muziek. Tienduizenden mensen hebben zich al aangesloten bij acties op internet voor het behoud van de zender.

De BBC ontvangt jaarlijks omgerekend 4 miljard euro kijk- en luistergeld van de staat. De omroep gaat ervan uit dat die toelage in 2013 wordt bevroren. Het bezuinigingsplan wordt gezien als een poging een mogelijk toekomstige Conservatieve regering te tonen dat de BBC het effect van de crisis op commerciële concurrenten begrijpt en dat de omroep geen bemoeienis van buitenaf nodig heeft om orde op zaken te stellen.

Bron: De Gelderlander

Bericht delen