Dinsdag 16 januari 2018

Wereldomroep verbaasd over plan D66

De toekomst van Radio Nederland Wereldomroep is onzeker in het eerste concept van het verkiezingsprogramma van D66. De Wereldomroep is verbaasd over de inhoud van het programma.

In het concept verkiezingsprogramma stelt D66 verder onder meer ‘het stimuleren van een pluriforme pers’ centraal. Hoofdredacteur Rik Rensen noemt dat opmerkelijk: “Want dat is juist één van de belangrijkste elementen van ons bestaansrecht. Wij leveren onafhankelijke informatie in tien talen, waardoor (wereld)burgers zelf hun eigen mening kunnen vormen. In Nederland is dit een vanzelfsprekendheid, maar in veel landen in de wereld helaas nog lang niet.”

Uit de uitgelekte mediaplannen blijkt verder dat D66 maximaal tien publieke omroepen wil, alsmede de drie orkesten van het muziekcentrum van de omroep wil opheffen. Volgens een ingewijde zouden tweeduizend personeelsleden van de publieke omroep hun baan verliezen als de plannen worden uitgevoerd. Mediabedrijven die aan de omroepen leveren zijn dan nog niet meegerekend.

De voorstellen zoals die er nu liggen leiden volgens Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, tot een ‘kaalslag’ in Hilversum. “Wij begrijpen dat er in tijden als deze overal bezuinigd moet worden. Ook in Hilversum. Maar dit zijn percentages die leiden tot een marginalisering van betekenisvol publiek en cultureel erfgoed.”

De mediabegroting is jaarlijks zevenhonderd miljoen euro. Een bezuiniging van tweehonderd miljoen komt dus neer op een bezuiniging van 28,5 procent, rekent Hagoort voor. De bezuinigingen voor de publieke omroep staan onder coördinatie van Ruud Hendriks, medeoprichter van tv-zender Het Gesprek.

Bron: Wereldomroep/AD/Broadcast Magazine

Bericht delen