Dinsdag 16 januari 2018

VVD wil toporkesten niet opdoeken

De VVD wil toporkesten voor Nederland behouden. Daarmee gloort er weer hoop voor het bedreigde Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

In het eind vorige maand gepresenteerde regeerakkoord van VVD en CDA stond nog letterlijk dat het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO), waaronder deze orkesten en het koor nu vallen, wordt afgeschaft. Die bezuinigingsmaatregel moet enkele tientallen miljoen euro’s opbrengen.

“Daarna is geconcludeerd dat wij af zouden willen van deze gezelschappen, maar dat zou ongenuanceerd zijn”, stelt VVD-Kamerlid Van Miltenburg. “Voor ons is het bespreekbaar om in totaal tien orkesten overeind te houden, maar voorop staat dat de kwaliteit daarvan hoog is.”

De VVD voelt wat voor het plan om het Metropole Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor bij de andere tien gesubsidieerde orkesten in de kunstbegroting te stoppen. Daarna moet er een kwaliteitsslag plaatsvinden óf wordt het beschikbare geld over meer orkesten verdeeld.

Dinsdag besteden diverse programma’s op radio en televisie aandacht aan het aanbieden van een petitie door musici van het MCO aan Tweede Kamer om 14.15 uur.

Video: Musici protesteren op NS-station Den Haag (NOS)

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen