Dinsdag 16 januari 2018

Verhagen wil vergunningen radiozenders verlengen

Maxime Verhagen (minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) is voornemens om de vergunningen voor radiostations op onder meer de FM te verlengen tot 2017. Sinds dinsdag consulteert de minister zijn plannen voor zes weken bij marktpartijen. Daarna vindt de definitieve besluitvorming plaats. De huidige vergunningen voor stations als Radio 538, Q-music, Sky Radio, Slam!FM, Radio Veronica, 100% NL, BNR Nieuwsradio en anderen lopen officieel af per 2011.

Door de mogelijke verlenging kunnen de bestaande stations 6 jaar langer uitzenden dan oorspronkelijk gepland. Tegenover de verlenging staat in de plannen van de minister dat de stations starten met het verder uitrollen van digitale radio. In 2015 moet 80% van Nederland ook digitale radio (TDAB) kunnen ontvangen. Digitale radio heeft veel voordelen, zoals een betere kwaliteit, meer radiostations en het mogelijk toevoegen van nieuwe diensten aan het radiosignaal.

Op termijn zou digitale radio de huidige FM kunnen gaan vervangen. Hiervoor dient het echter eerst voldoende van de grond te komen. Juist de bestaande stations kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door de verlenging. Om naast de verlenging voor de bestaande stations ook nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven, komen twee FM-kavels (de voormalige Arrow-kavels) beschikbaar voor nieuwe landelijke radiostations.

Bron: Rijksoverheid.nl

Bericht delen