Dinsdag 16 januari 2018

Vakvereniging voor stemacteurs gestart

Nederlandse stemacteurs hebben een vereniging opgericht waarmee zij voortaan hun belangen en die van vertalers, technici en regisseurs binnen de inspreekbranche gaan behartigen. Dat heeft bestuurslid Sander de Heer van Samen 1 Stem, zoals de organisatie heet, zondag bekendgemaakt.

De club wil de dialoog aangaan met studio’s en producenten om de positie van Nederlandse stemacteurs te verbeteren. Volgens De Heer hebben zich nu zo’n 150 leden gemeld bij Samen 1 Stem. Daarmee is een belangrijk deel van insprekend Nederland vertegenwoordigd.

“Het inspreken van stemmen heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen,” stelt De Heer. “Twintig jaar geleden kwam het sporadisch voor. Maar doordat de hele sector is geprofessionaliseerd, heeft het werk een heel ander karakter gekregen.”

De afspraken over vergoeding voor stemacteurs, vertalers, regisseurs en technici zijn echter niet meegegroeid met de sector. “Er wordt nu op de Nederlandse televisie ongeveer tweehonderd uur per dag aan tekenfilms vertoond,” rekent De Heer voor. “Het is hoog tijd dat alle betrokkenen gezamenlijk een helder protocol opstellen over hoe we met elkaar omgaan. Dat is precies waar we nu mee bezig zijn: we zijn inmiddels in overleg met alle Nederlandse studio’s die zich met nasynchronisatie bezighouden.”

Bron: De Pers

Bericht delen