Dinsdag 16 januari 2018

Radio 2 onderzoekt de Top 2000-lijst

De door Radio 2 gepubliceerde eindlijst van de Top 2000 correspondeert niet met de ruwe data die eerder deze week nog online stonden. Bands als AC/DC, Muse en Pearl Jam staan veel lager in de lijst dan hun stemmenaantal lijkt te rechtvaardigen, dat meldt het Parool.

Tientallen nummers zijn niet of te laag in de lijst geplaatst, zo valt te concluderen uit een interactieve kaart, die eerder op de Top 2000-site te vinden was. Via die kaart was een groot deel van de uitgebrachte stemmen terug te zoeken. Wie op een woonplaats inzoomde, kon in die plaats de individuele lijstjes bekijken. Met een muisklik op een van de nummers is vervolgens het aantal stemmen per plaat te achterhalen.

Na plaats veertig is een aantal opvallende uitschieters te zien. Zo staat Thunderstruck van AC/DC 882ste, terwijl de 2.215 uitgebrachte stemmen een plaats bij de eerste vijftig rechtvaardigt. De Australische hardrockband komt er toch al bekaaid van af, want Highway to hell is zelfs helemaal niet in de lijst terug te vinden. Met 1.473 stemmen op basis van de individuele lijstjes zou het nummer eigenlijk ruim binnen de eerste tweehonderd moeten staan.

Een groot deel van de geweerde of te laag geplaatste nummers is van licht alternatieve rockbands, zoals Pearl Jam, Live, The Cure, Oasis en Within Temptation. Verder valt op dat van Michael Jackson een aantal nummers niet vermeld staat.

Radio 2 laat in een reactie weten de verschillen in de lijst te gaan onderzoeken. ”Ze zijn inderdaad opvallend,” laat een woordvoerder weten. ”Onze technici gaan kijken of het systeem achter de kaart klopt, of dat er bijvoorbeeld lijstjes van vorig jaar op terecht zijn gekomen.” Hij weerspreekt dat de zender moedwillig de lijst bijschaaft. ”We corrigeren alleen als blijkt dat een fanclub massaal een nummer omhoog stemt.”

De individuele lijstjes op de site zijn door de zender tot nader order verwijderd.

Lees het hele artikel hier.

Bron: Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen