Dinsdag 16 januari 2018

Publieke Omroep past radioprogrammering aan

Jan Westerhof, directeur radioprogrammering van de Publieke Omroep, begrijpt de emoties van de programmamakers die moeten inleveren op Radio 1. IKON en de EO gaven eerder al een fel protest tegen de plannen van de Publieke Omroep.

Door de komst van de nieuwe omroepen Powned en WNL, de sterke groei van MAX en omdat er geen geld of zendtijd bij komt moeten de overige omroepen inleveren. Volgens Westerhof moet er drie miljoen euro verschoven worden tussen de omroepen en gaat het om dertig van de tweehonderd programmatitels. Hij erkent dat het veel is maar dat er aan de andere kant 85 procent hetzelfde blijft.

De zendtijd van BNN wordt verdubbeld op 3FM en er wordt ook ruimte gemaakt voor Powned en ook WNL krijgt een plek op Radio 1. De ouderenomroep MAX krijgt meer zendtijd toegewezen op Radio 1 en Radio 4.

Popularisering en vervlakking is de kritiek op de veranderingen die worden doorgevoerd. Zo moet Radio 2 de doelgroep tussen de 35 en 45 jaar proberen te bereiken en moet dus verjongen. Ook de klassieke zender Radio 4 moet een breder en jonger publiek trekken. Radio 6 heeft een te breed profiel en moet deze aanscherpen tot jazz en soul. Westerhof meldt nog dat Radio 1 meer luisteraars moet trekken. “Journalistiek heeft bereik nodig om impact te hebben,” zegt Westerhof. Alle aangegeven veranderingen worden na de zomer aangepast.

Bron: de Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen