Dinsdag 16 januari 2018

Programmering Radio 1 op de schop

De programmering van Radio 1 gaat in september op de schop. De publieke omroep maakt ruimte voor de nieuwe omroepen WNL en PowNed. Ook ouderenomroep MAX krijgt voor het eerst de gewenste ruimte op de nieuwszender. Hierdoor moet een groot aantal bestaande programma’s verdwijnen, waaronder Kassa van de VARA en Stand.café van de NCRV.

Dit zei zendermanager Laurens Borst van Radio 1 in een reactie op de protestactie van het EO-programma Dit is de dag, dat maandag eenmalig vanuit een hoogwerker wordt gepresenteerd. De presentatoren Tijs van den Brink en Michiel Gouman lieten zich ophijsen, om te voorkomen dat hun ochtendshow naar de middag wordt verplaatst.

Borst noemde de protestactie voorbarig, omdat de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) pas in juni de knoop doorhakt over de toekomst van Dit is de dag. Bovendien, vindt Borst, maakt de verhuizing van het EO-programma naar de middag deel uit van een mega-operatie waarbij alle huidige omroepen op Radio 1 moeten inschikken.

“Programma’s als Kassa, Stand.café en Radio Online van de TROS verdwijnen. RKK verliest het programma Kruispunt en IKON het programma De andere wereld. De zendtijd op Radio 1 is niet van elastiek. Niet voor iedereen is er plek”, aldus Borst.

Radio 1 had volgens Borst in 2009 een marktaandeel van 7,2 procent. De doelstelling voor 2010 is een marktaandeel van 7,7 procent.

Bron: De Gelderlander

 

Bericht delen