Dinsdag 16 januari 2018

Oppenheim bepleit databank voor formats

Hilversum moet een databank krijgen waar formats voor radio- en televisieprogramma’s kunnen worden geregistreerd. Alleen op deze manier kan een einde komen aan de grootschalige diefstal van geestelijk eigendom. Dat meent oud-radio- en televisiepresentator Alice Oppenheim. Aangewezen plek is het instituut voor Beeld en Geluid op het Media Park, zo vindt zij.

Oppenheim komt in actie omdat volgens haar een steeds groter wordende groep producenten fors verdient aan programma’s die ze niet zelf bedacht hebben. “Zeg maar brutaalweg gestolen, in binnen- en buitenland,”  aldus Oppenheim in De Telegraaf. “Er worden drie woorden in een door een leek ingediend programma-idee veranderd, het decor wordt rood in plaats van blauw en vervolgens wordt goede sier gemaakt met andermans geestelijk eigendom.”

Oppenheim meent dat zij zelf ook slachtoffer is van plagiaat. Het format voor het succesvolle NCRV-programma Hello Goodbye zou door haar bedacht zijn. Oppenheim, die tevens betrokken is geweest bij programma’s als Met het Oog op Morgen en Vinger aan de Pols, zegt dat het haar niet om persoonlijke genoegdoening gaat.

Producent Dan Blazer, maker van Hello Goodbye, zegt zich niet aangesproken te voelen. “Van diefstal is absoluut geen sprake. Mijn productiebedrijf BlazHoffski is betrouwbaar en gerespecteerd. Wij kopiëren nooit ideeën van anderen. Ik heb een paar jaar geleden uitgebreid de tijd genomen voor mevrouw Oppenheim. Ik heb haar uitgelegd hoe Hello Goodbye is ontstaan en dat haar stelling ten onrechte is, zowel ethisch als juridisch. Overigens was ik zeven jaar oud in 1972, ten tijde van haar radioprogramma.”

Bron: De Telegraaf

Bericht delen