Dinsdag 16 januari 2018

Opheffen orkesten ramp voor Muziekpaleis

Het opheffen van de omroeporkesten is een ramp voor Utrecht. Dat zegt directeur Nanette Ris van het Muziekpaleis, dat momenteel wordt gebouwd. Zonder de orkesten is de begroting lastig sluitend te krijgen. In het regeerakkoord van CDA en VVD, dat wordt gedoogd door de PVV, staat dat het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) moet sneuvelen. De partijen willen zo de bezuinigingen halen.

Daarmee zadelen ze Utrecht, maar ook Amsterdam, op met een groot financieel tekort, zegt Ris. Het MCO verzorgt veertig keer per jaar een concert in Vredenburg, dat ook wordt uitgezonden op Radio 4. In de toekomst zouden de concerten in het Muziekpaleis moeten plaatsvinden. In het Muziekpaleis moeten Vredenburg, Stichting Jazz Utrecht en Tivoli fuseren om te komen tot één muziekgebouw in Utrecht. De fusie en de bouw van het Muziekpaleis wordt geplaagd door meningsverschillen en vertraging.

Onduidelijk is hoe het gebouw van ruim 130 miljoen euro nu gefinancieerd moet worden en wat de consequenties zijn van het regeerakkoord voor de stad Utrecht.

Bron: RTV Utrecht

Bericht delen