Dinsdag 16 januari 2018

Luisteraars Radio 1 willen behoud De Andere Wereld

Meer dan drieduizend mensen hebben de afgelopen drie dagen via een actiesite aangegeven dat zij vinden dat het programma De Andere Wereld van de IKON op Radio 1 moet blijven.

De Radiodirectie van de NPO wil het programma van de zender afhalen ondanks dat het voldoet aan alle criteria voor Radio 1-programma’s. Het programma met binnenlandreportages en eigen buitenlandverslaggeving kan rekenen op veel steun in het land.

De steunbetuigingen op www.deanderewereldmoetblijven.nl gaan gepaard met hartenkreten die beschrijven waarom het radioprogramma niet mag verdwijnen. IKON-directeur Martin Fröberg: “Iemand vindt dat de publieke omroep niet van 3 maal de Volkskrant moet veranderen in 3 maal het Algemeen Dagblad. Daarnaast vinden veel steunbetuigers dat het programma als geen ander belicht wat er gaande is in de wereld, met goede reportages en interviews.”

Bij de ondertekenaars van de oproep staan, naast veel bekende Nederlanders en wetenschappers, mensen uit het hele land die niet willen dat het programma verloren gaat. “Alle ondertekenaars zien de meerwaarde van De Andere Wereld op Radio 1, dus op de FM-band die door iedereen te ontvangen is”, aldus Fröberg. Als het programma geschrapt wordt op Radio 1 dreigt het verbannen te worden naar de middengolfzender Radio 5 en zal dan niet langer 200.000 luisteraars bereiken, maar maximaal 20.000.

Per uur komen er vijftig nieuwe adhesiebetuigingen bij. Fröberg: “Wat opvalt als rode draad door alle verhalen heen is, dat iedereen vindt dat wij een programma maken dat geen enkele andere publieke omroep produceert. Ook teleurstelling dringt zich op. Zo schrijft iemand dat hij, als het zo doorgaat, wel begrijpt waarom er nog maar één publieke zender voor televisie en radio nodig is: omdat het allemaal eenheidsworst wordt.”

Bron: IKON/Broadcast Magazine

Bericht delen