Dinsdag 16 januari 2018

IKON in verzet tegen schrappen De Andere Wereld

Het Radio 1-programma De Andere Wereld van de IKON wordt van de nieuws-en actualiteitenzender afgehaald, ondanks het feit dat het programma voldoet aan alle eisen die aan Radio 1-programma’s worden gesteld. Dit blijkt uit de plannen die de Radiodirectie van de Publieke Omroep (NPO) heeft gepresenteerd.

De IKON heeft scherp protest aangetekend tegen deze beslissing van de NPO om een programma te stoppen dat al meer dan 34 jaar ‘een geheel eigen bijdrage levert op de nieuwszender’.

Ook andere omroepen hebben aangegeven niet blij te zijn met het besluit van de NPO. “Verlies van kwaliteit gaat gepaard met kapitaalsvernietiging, een beslissing die zeker in deze tijd niet is uit te leggen”, aldus directeur Martin Fröberg van de IKON. Reden tot het voornemen is de komst van nieuwe omroepen en de daardoor ontstane krapte in het uitzendschema.   

In het meerjarenbeleidsplan van de NPO staat dat de nieuwe opzet van Radio 1 zich onder meer moet gaan onderscheiden met de kernwaarden ‘spraakmakend’ en ‘maatschappelijk betrokken’, twee terreinen waarop De Andere Wereld nu juist bovengemiddeld goed scoort, stelt de IKON. ‘Het programma biedt het door NPO gewenste venster op de wereld, enerzijds met zorgvuldig gemaakte en gemonteerde binnenlandreportages en anderzijds met veel eigen reportages uit het buitenland. De uitzendingen hebben goede luistercijfers (tegen de 200.000 luisteraars per keer), een marktaandeel van rond de 25% en een internetsite die in de top 25 van meest gewaardeerde internetsites van de publieke omroep staat.’

Het programma, dat regelmatig nieuws genereert door eigen nieuwsgaring, moet als het aan Laurens Borst (NPO-zendercoördinator Radio 1) ligt plaats gaan maken voor een programma waarin het ‘goede nieuws’ het hoofdaccent moet krijgen met rubrieken als ‘Held van week’ en ‘Wat voor mooie dingen staan er komende week te gebeuren?’. Fröberg: “Kwalitatief en creatief gemaakte, hoogstaande radio die veel luisteraars trekt op zondagochtend gaat door de beslissing van de Radiodirectie NPO verloren. En dat terwijl de politiek zich afvraagt waarin de publieke omroep zich nog onderscheidt van andere aanbieders van media.”

De IKON roept de Raad van Bestuur op om in zijn vergadering van komende dinsdag het plan ongedaan te maken.

Bron: IKON

Bericht delen