Non-stop muziekzenders voor mensen met dementie gelanceerd
dinsdag 21 september 2021

Non-stop muziekzenders voor mensen met dementie gelanceerd

Vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, lanceert Music Care twee non-stop muziekzenders op JUKE, het gratis audioplatform van Talpa Network. De zenders brengen nostalgische muziek, om zorgmedewerkers te ondersteunen in hun zorgtaken voor cliënten met dementie.

De muziekzenders Music Care Ontspannen en Music Care Activatie zijn een voorloper op een app die momenteel wordt ontwikkeld en waar een crowdfunding voor is gestart. Met deze app wil Music Care de zorg op een snelle en makkelijke manier toegang bieden tot de juiste muziek voor iedere situatie.

Elk uur komen er vijf mensen met dementie bij in Nederland. Eén op de drie vrouwen krijgt dementie en ondertussen is het doodsoorzaak nummer één. Dementie komt voor veel meer mensen dichtbij en er is nog steeds geen medicijn. Music Care brengt al zeven jaar nostalgische muziekvoorstellingen in de zorg en wil dit nu toegankelijk maken voor iedereen.

Astrid Nijssen, oprichtster Music Care: “Wat muziek voor effect heeft op deze doelgroep is magisch. Door de herkenbare verhalen die wij naspelen, komen herinneringen weer tot leven en je ziet de mensen opbloeien. Er was zelfs een man die na een jaar stilte weer ging praten! Met het ontwikkelen van de app willen we dit muziekgeluk dagelijks borgen in de zorg. Ons motto is om met het juiste liedje, mensen die niet willen opstaan, te laten dansen in de ochtend.”

Neuropsycholoog Anna-eva Prick: “Muziek is een krachtig therapeutisch instrument. Mensen met dementie kennen vaak momenten met angst, onrust of eenzaamheid. Muziek kan hierbij een belangrijke rol spelen om hen zo rustig te maken, contact te leggen en vertrouwen te krijgen. Muziek brengt herinneringen naar boven en men kan weer zaken aan elkaar linken.”

Bron: Talpa Network/BM

Bericht delen