Dinsdag 16 januari 2018

Nieuw arrangement voor vertrouwde 'Oog-tune'

De tune van NOS Met het Oog op Morgen klinkt vanaf vandaag opgefrist. Ook na 35 jaar kan en wil het Oog niet zonder de vertrouwde openings- en slotklanken van ‘Gute Nacht Freunde, es wird Zeit für mich zu gehn’ van Reinhard Mey. De tune heeft een nieuw arrangement en nieuwe klanken, gespeeld door het Metropole Orkest.

De openings- en slottune is bijna bekender dan het programma zelf, wordt wel eens gekscherend gezegd. Feit is dat het refrein van de Duitse zanger Reinhard Mey al sinds de allereerste uitzending van op 5 januari 1976 te horen is. Er is een speciaal arrangement voor geschreven dat het toenmalige VARA Dansorkest vervolgens heeft ingespeeld. Het sonore stemgeluid van Hans Hogendoorn sprak aansluitend één van de meest bekende zinnen uit de Nederlandse radiogeschiedenis: “Dit is Met het Oog op Morgen, met een overzicht van de actualiteiten van radio en tv, de krant van morgen, Den Haag vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het.… graden, binnen zit….”

Na ruim 35 jaar is de tune onderhanden genomen. Opdracht was om het radioprogramma wat meer openingsvaart te geven en de woorden van Reinhard Mey beter te laten klinken. Deze mochten echter niet overboord, evenmin als het orkest, de stem van Hans Hogendoorn, de bekende ‘Oog-zin’ en de ruimte voor een persoonlijke opening door de presentator. Met die opdracht op zak schreef arrangeur Franck van der Heijden een nieuw arrangement.

Dat de tune, ooit een bedenksel van radiocoryfee Kees Buurman, een fenomeen is, bleek wel begin dit jaar uit een onderzoek naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van het programma. Van de drie miljoen ‘geregelde’ luisteraars konden 1,8 miljoen mensen (zestig procent) bij het horen van ‘Gute Nacht Freunde’ spontaan de juiste titel van het radioprogramma noemen.

Op NOS.nl zijn de oude en de nieuwe versie van de tune te beluisteren. Ook is een video te zien over de making of van de vernieuwde tune.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen