Dinsdag 16 januari 2018

MCO krijgt geld van provincie voor restauraties

De provincie Noord-Holland heeft bekend gemaakt dat er geld beschikbaar komt voor twee projecten in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum. Het gaat om de restauratie van de oudste radiostudio van Nederland en het herstel van het Pierre Palla Concertorgel in studio 1.

Het Muziekcentrum van de Omroep is al enige tijd bezig met het behoud en beheer van het historisch cultureel erfgoed in en om het gebouw. Er zijn plannen ontwikkeld om de oudste radiostudio van Nederland, onderdeel van het studiocomplex en in feite de geboorteplaats van Hilversum Mediastad, weer terug te brengen in de originele staat.

Het restaureren van studio 2 is een lang gekoesterde wens van de Stichting Omroepmuziek (eigenaar van het MCO). De provincie Noord-Holland honoreerde een subsidieaanvraag van € 194.000 voor de restauratie van studio 2, de oudste radiostudio van Nederland. Met deze bijdrage, een bijdrage van de VARA én een eigen bijdrage van de Stichting Omroepmuziek, kan gestart worden met de restauratie van deze studio.

Doordat alle originele bouwtekeningen van het complex bewaard zijn gebleven, is het mogelijk terug te gaan naar de originele staat, waar het huidige gebruik dat toestaat. Het restauratieproject van studio 2 is een belangrijk visitekaartje voor Hilversum, de provincie en het MCO.

Naast de bijdrage van de provincie zijn er nog enkele fondsen en subsidiegevers benaderd om het volledige benodigde bedrag te garanderen. Ook bij de gemeente Hilversum ligt een verzoek om bij te dragen.

Het Pierre Palla Concertorgel, het oude AVRO-orgel uit 1936, werd beroemd bij radioluisteraars in de jaren ’30 door de vaste bespeler en naamgever Pierre Palla. Voor de restauratie en plaatsing (in studio 1 van het MCO) schenkt de provincie Noord-Holland € 246.500 aan de stichting Pierre Palla Concertorgel.

Ook de Gemeente Hilversum draagt bij aan dit project, evenals het SNS REAAL fonds en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Met de bijdrage van de provincie hoopt de stichting overige fondsen over de brug te krijgen ook bij te dragen aan herstel en behoud van dit stuk erfgoed van de Nederlandse radiogeschiedenis.

Bron: MCO/Broadcast Magazine

Bericht delen