Dinsdag 16 januari 2018

Van Bijsterveldt schrapt topensembles MCO

“Minister Marja van Bijsterveldt (Cultuur, Media) slachtoffert twee topensembles.” Dit zegt Anton Kok, algemeen directeur van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), in een reactie op het kabinetsplan voor de publieke omroep. De minister wil de Radio Kamer Filharmonie afschaffen en het Metropole Orkest laten verzelfstandigen met hulp van de gemeente Almere.

Met een toekomstig budget van veertien miljoen euro en twee ensembles minder, stelt Kok dat het MCO de kerntaak niet meer kan uitvoeren voor de omroepen. Die behelst klassieke muziek, vocale muziek en lichte muziek.

Het MCO strijdt voor het behoud van de muziekgezelschappen. Als alternatief stelt het MCO voor “een forse efficiencyslag te maken die gelijkstaat aan het wegbezuinigen van één symfonieorkest.” Kok wil de bezuinigingen liever uitsmeren over het Groot Omroepkoor, de Radio Kamer Filharmonie, het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest. De muziekbibliotheek en de afdeling educatie worden in het plan van Kok opgeheven.

Het Muziekcentrum van de Omroep heeft hiervoor naar eigen zeggen een inkomstenbron nodig van 23 miljoen euro in plaats van de toegezegde veertien miljoen.

Bron: MCO/De Telegraaf

Bericht delen