Dinsdag 16 januari 2018

Minister: 'NPO kan slechte radio-ontvangst Noord-Holland verbeteren'

Volgens minister Verhagen ligt de bal nu bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de slechte radio-ontvangst in delen van Noord-Holland te verbeteren. Dat blijkt uit de beantwoording van de aanvullende Kamervragen die PvdA-kamerlid Martijn van Dam in het voorjaar stelde over de radio-ontvangst in de regio. Van Dam was niet tevreden over de eerder beantwoorde Kamervragen.

De PvdA Noord-Holland is gematigd positief over de opstelling van de minister. PvdA-statenlid Ed Wagemaker: “Het is goed dat de minister een verhoging van het zendvermogen toestaat voor Radio 1, 2 en 3. Maar wat Radio 4 betreft schuift de minister het probleem andermaal voor zich uit. Het wordt hoog tijd dat er een definitieve oplossing komt.”

Het vermogen van de zendmast in Lopik is sinds 11 april 2012 weer op hetzelfde niveau als voor de brand in de zendmast op 15 juli 2011. Dit betekent echter niet dat de problemen met de ontvangst hiermee zijn opgelost. Hiervoor is een verdere verhoging van het zendvermogen nodig. De minister heeft hier toestemming voor gegeven, maar het is volgens de minister nu aan de NPO om de vermogensverhoging ook daadwerkelijk door te voeren.

De NPO laat weten dat de zenderexploitant, Broadcast Partners, en de eigenaar van de zendmast in Lopik, Novec, momenteel druk in gesprek zijn om de vermogensverhoging te realiseren. Als ze tot een akkoord komen zou de slechte ontvangst van Radio 1, 2 en 3 FM binnenkort verleden tijd kunnen zijn.

De ontvangst van Radio 4 is een ander verhaal. Een verdere vermogensverhoging voor Radio 4 zou niet mogelijk zijn omdat deze te veel storing veroorzaakt op Belgische frequenties. Volgens de minister zouden ook steunzenders het probleem niet oplossen. De minister geeft aan dat hij ‘blijft nadenken’ over een oplossing. Wagemaker: “Als het aan de minister ligt wachten we tot iedereen digitale radio heeft. Maar dat kan nog jaren duren en wordt bovendien een dure kwestie voor de luisteraars”. De PvdA vindt dat er serieuzer gekeken moet worden naar de optie om gebruik te maken van steunzenders.

Bron: PvdA

Bericht delen