dinsdag 16 januari 2018

MCO en gemeente Hilversum slaan handen ineen

De gemeente Hilversum steunt het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in zijn streven in de mediastad gehuisvest te blijven. Rond de bezuinigingen voor de publieke omroep ontstond het verhaal dat delen naar Utrecht en Almere zouden verhuizen. MCO en gemeente Hilversum vinden dat juist een enorme verspilling van overheidsgeld en pleiten bij de bewindslieden van OC&W voor een betere oplossing. “Opknippen van het MCO kost alleen maar geld en zowel Hilversum als het MCO zijn daarbij niet gebaat. Het gaat voorbij aan de kwaliteit van dit prachtige instituut,” zegt Jan Rensen, mediawethouder van Hilversum.

Met praktische, personele, financiële en inhoudelijke argumenten zetten MCO-directeur Anton Kok en Jan Rensen hun pleidooi kracht bij. De vooral in Hilversum en omgeving wonende musici dragen bij aan de culturele kwaliteit van de stad, onder meer door middel van concerten en educatieve projecten. Ook als semi-commerciële instelling, zoals de minister voorstelt, ziet het Metropole Orkest Hilversum als goede uitvalsbasis. En vanuit Hilversum kunnen het Radio Philharmonisch Orkest en het Omroepkoor podia als Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, het Concertgebouw in Amsterdam en andere, net als voorheen voortreffelijk bedienen. Er is ook in die zin geen goede reden te bedenken waarom de orkesten zouden moeten verhuizen.

Met vertrek uit het huidige pand een leeg en duur maar vooral een zeer incourant gebouw achterblijven. Het gebouw omvat uitstekende concert-, studio- en repetitiefaciliteiten die niet zomaar naar een andere locatie kunnen worden overgebracht.

Bovendien is het gebouw vanwege zijn status als beschermd rijksmonument niet geschikt voor transformatie naar andere functies. Zelfs zonder die status zou verbouw of sloop/nieuwbouw financieel verliesgevend zijn.

De nieuwe burgemeester Pieter Broertjes memoreerde bij zijn inauguratiespeech van woensdag al dat het MCO de intentie heeft om in Hilversum te blijven en toonde zich daar verheugd over.

Bron: Gemeente Hilversum/Broadcast Magazine

Bericht delen