Luistertijd radio ligt 11% hoger dan vorig jaar
donderdag 16 april 2020

Luistertijd radio ligt 11% hoger dan vorig jaar

De gemiddelde luistertijd per dag lijkt naarmate de coronacrisis voortduurt te normaliseren op een hoger niveau dan voor de crisis. NLO Trends, een analyse van Nationaal Luister Onderzoek (NLO) naar de impact van de coronacrisis op het luistergedrag, toont aan dat de gemiddelde luistertijd direct vanaf de start van de crisis relatief sterk is gestegen en nu na vijf weken nog steeds op een hoger niveau ligt dan voor de coronacrisis.

In week 15 luisterden Nederlanders van 10 jaar en ouder gemiddeld 168 minuten per dag naar de radio. Onder radioluisteraars werd een gemiddelde van 265 minuten per dag gerealiseerd. Beide niveaus liggen respectievelijk 11 procent en 13 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De gezamenlijke radiozenders haalden een bereik van 83 procent, dat is gelijk aan het niveau van week 14.

luistertijdweek15
In week 15 komt de gemiddelde luistertijd uit op 168 minuten, dat is 6 procent minder dan een week eerder. Onder radioluisteraars is in week 15 een gemiddelde luistertijd van 265 minuten gerealiseerd, dat is 10 procent minder dan een week eerder. De indruk bestaat dat het luistergedrag langzaamaan weer richting het niveau van voor de coronacrisis kruipt.

Hoewel er sprake is van een lichte daling na de stijgende lijn aan het begin van de crisis, blijkt uit de analyse dat het niveau van de gemiddelde luistertijd nog altijd hoger ligt dat een jaar geleden. Op totaalniveau wordt er in week 15 11 procent meer geluisterd naar radiozenders (week 15 2020: 168 minuten, week 15 2019: 151 minuten). Onder radioluisteraars is de gemiddelde luistertijd 13 procent hoger (265 minuten vs 235 minuten).

Thuis luisteren heeft het grootste aandeel (75 procent) van het totale luistervolume en dat is gelijk aan het niveau van een week eerder.

Bron: NLO/BM

Bericht delen