Dinsdag 16 januari 2018

KRO brengt Nacht van de Filmmuziek

Komende zondagnacht verzorgt de KRO de Nacht van de Filmmuziek op Radio 1 vanaf 2.00 uur. Er zijn gesprekken met filmmakers, componisten, acteurs en filmliefhebbers over wat filmmuziek voor hen betekent. Presentatoren Martijn Grimmius en Jan-Willem Bult nemen de luisteraars mee in de wereld van de soundtracks. Vier uur lang laten zij de mooiste en aangrijpendste filmmuziek horen.

Jeroen Krabbé en Jacques Goderie vertellen wat hun favoriete filmmuziek is. Filmcomponist Bart van de Lisdonk, net klaar met de muziek voor Het meisje en de dood, de nieuwe film van Jos Stelling, geeft inzicht in zijn werkwijze en het belang van filmmuziek voor een film. Verder staat elk uur de spotlight op een grote buitenlandse filmcomponist, zoals Alexandre Desplat en John Williams. Met hulp van de luisteraars wordt de Filmmuziek Top 10 Allertijden samengesteld.

Martijn Grimmius, als KRO eindredacteur verantwoordelijk voor onder meer Hemelbestormers (Radio 2, iedere zondag 12.00 – 16.00 uur): “Als radiomaker ben ik geinteresseerd geraakt in het fenomeen van filmmuziek. Want filmmuziek verbeeldt zonder beelden, net als radio dat doet. De nacht leent zich uitstekend om samen met de luisteraars beelden op te roepen en filmherinneringen op te halen.”

Jan-Willem Bult, als eindredacteur KRO jeugdprogrammering betrokken bij de productie van veel soundtracks voor films en televisieprogramma’s: “Ik ben soundtracks gaan verzamelen om die muziek nog beter te leren begrijpen. Dat liep een beetje uit de hand en ik heb nu een mooie plek gevonden om die liefde en die waanzinnig rijke en gevarieerde muziek te delen.”

Bron: KRO/Broadcast Magazine

Bericht delen