Dinsdag 16 januari 2018

KPN Broadcast wint aanbesteding DAB+

KPN Broadcast heeft de aanbesteding van het landelijke netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gewonnen. Woensdag hebben KPN en de NPO de overeenkomst ondertekend voor de uitrol van een landelijk etherdistributie netwerk voor digitale radio in Nederland. De overeenkomst gaat in per 1 december 2012 en duurt tot 1 september 2023.

Het nieuwe DAB-netwerk zal in drie fasen worden gebouwd, waarvan de eerste per 1 december operationeel is en voornamelijk het huidige zendernetwerk vervangt, om de ontvangst verder te verbeteren. Afhankelijk van het succes besluit NPO vervolgens of per 1 september 2015 het netwerk met 14 zendlocaties wordt uitgebreid, waarmee volledige landelijke dekking mogelijk is.

Vanaf september 2017 komen er nog eens 24 extra zendlocaties bij, zodat het radiosignaal moeiteloos binnenshuis kan worden ontvangen. Uiteindelijk zal de huidige DAB standaard worden vervangen door een nieuwe techniek (DAB+), waarmee meer digitale programma’s kunnen worden uitgezonden.

Sinds 2003 heeft NPO vergunning om uit te zenden in frequentie blok 12C. Deze dienst is indertijd ook aanbesteed en uitgevoerd door Nozema (tegenwoordig KPN). Er werd in 2004 begonnen met het digitaal uitzenden van de programma’s van Radio 1, Radio 2 en 3FM volgens de inmiddels verouderde MP2 standaard.

In de jaren daarop werden de programma’s van Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Top 2000 en FunX toegevoegd. Het huidige DAB-netwerk van NPO bereikt 70 procent van de Nederlandse populatie en is te ontvangen in de Randstad en Midden-Nederland.

Bron: Radio.nl

Bericht delen