Dinsdag 16 januari 2018

Kavel A7 opnieuw geveild

Het zogenaamde kavel A7 voor commerciële FM-radio wordt voor deze zomer opnieuw geveild. Het gaat om frequentieruimte voor een landelijke zender. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De vergunning loopt tot en met 1 september 2017.

Omdat de frequentieruimte nu niet gebruikt wordt en daarmee ‘vrij’ is, kan er snel na de veiling gestart worden met uitzenden. “Met de veiling van deze frequentie kan een nieuwe zender meteen aan de slag en wordt het aanbod voor de luisteraars groter”, aldus minister Kamp. De vergunning geldt tevens voor digitale radio.

Op dit FM-pakket zonden in de jaren 2003 – 2009 respectievelijk Yorin FM, Caz en Arrow Classic Rock uit. Arrow ging failliet, omdat het de vele miljoenen die ermee gemoeid zijn onmogelijk kon opbrengen. In 2009 is de vergunning voor deze frequentie ingetrokken en sindsdien staat het kavel leeg. Bij de laatste frequentieverdeling in 2011 waren er geen aanvragers die aan veilingseisen voldeden. De overheid dacht er toen 17,5 miljoen euro mee te kunnen incasseren, maar geen enkele marktpartij zag dat als een realistisch bedrag. Afgelopen jaar is de frequentie wel enige tijd gebruikt om ontvangstproblemen in Noord-Nederland, die ontstonden na de brand van de zendmast Smilde, op te vangen.

Bron: Rijksoverheid/Broadcast Magazine

Zie tevens artikel 100%NL wint rechtszaak kavel A7, maar krijgt ‘m niet (Radio.nl)

Bericht delen