Jurgen van den Berg: “Als zenderbaas zou ik NPO Radio 1 anders invullen”
zaterdag 15 augustus 2020

Jurgen van den Berg: “Als zenderbaas zou ik NPO Radio 1 anders invullen”

Het NOS Radio 1 Journaal bestaat op 1 september 25 jaar. Presentator Jurgen van den Berg is blij dat zijn losse stijl voor meer luisteraars zorgt, maar twijfelt over zijn toekomst. Dat meldt hij in een interview met het AD.

Jurgen van den Berg: “Als ik morgen de baas van NPO Radio 1 zou zijn en alles mag omgooien, zou ik er een hele andere zender van maken. Stel: je hebt een hele goede interviewer in huis, type Tijs van den Brink. Waarom zou die niet een talkshowachtig programma kunnen krijgen tussen 14.00 en 16.00 uur?”

“Maar met dat soort plannen stuit je bij ons meteen op allerlei omroeppolitiek. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld NPO Radio 2: dat is veel meer één zender. Weet jij van welke omroep de ochtendshow daar is? Nee toch? Maar hij is wél goed. En als die jongens op vakantie gaan, komt er rustig iemand van een andere omroep invallen. Er is bij ons al veel verbeterd, maar dat kan op NPO Radio 1 helaas echt nog niet.”

“De ochtend op NPO Radio 1 gaat best wel goed. Spraakmakers met Ghislaine Plag dat na ons komt, is een hartstikke leuk programma en wordt goed beluisterd. Tussen de middag is het nog oké, maar daarna zakt het in. Sinds begin dit jaar hebben Dionne Stax en Toine van Peperstraten daar samen een programma. Je kunt je afvragen of dat nu al goed genoeg is om dat allemaal vlot te trekken. Maar ook dat is een vraag voor de zendermanager, niet voor mij.”

Jurgen van den Berg zei eerder na te denken over een loopbaan ná het Radio 1 Journaal. Het beginnen van een bed & breakfast of een cocktailbar leek hem een aantrekkelijke optie. Hoe lang wil hij nog door in de ochtend?

“De afspraak loopt tot eind volgend jaar. Dat ga ik sowieso volmaken. Ik heb inderdaad gezegd dat ik wel eens weg wil uit dat eerstelijns nieuws. Maar we gaan volgend jaar gewoon met z’n allen om tafel. Als iedereen er nog een goed gevoel over heeft, plakken we er gewoon een jaar aan vast.”

Het NOS Radio 1 Journaal bestaat binnenkort 25 jaar. Daar wordt in de uitzendweek van 31 augustus tot en met 4 september even bij stilgestaan in elk uur van de uitzendingen. Van den Berg: “Het wordt een niet-chronologisch en verre van compleet, maar erg leuk overzicht van de grappigste, indrukwekkendste of gênantste fragmenten. Ik verheug op de herhaling van een scheldende Tim Overdiek die in 2003 als correspondent in de VS onmiddellijk de uitzending in wil om te melden dat Saddam Hussein is gevangen genomen. Hij moet wachten, maar zijn lijn uit Washington staat al wel open.”

Bron: AD/BM

Bericht delen