‘Grootste kerstboom ter wereld’ weer ontstoken in IJsselstein
zondag 9 december 2018

‘Grootste kerstboom ter wereld’ weer ontstoken in IJsselstein

De lampjes van de ‘grootste kerstboom ter wereld’ op de Gerbrandytoren van IJsselstein zijn zaterdagavond weer ontstoken. Het is de twintigste keer dat de lampen op de 367 meter hoge zendmast van IJsselstein branden.

Vorig jaar ging het mis met de ‘kerstboom’: vlak voor de ontsteking van de lichtjes sloeg opeens de bliksem in, waardoor de boom niet meer aan kon. Om de teleurstelling van vorig jaar weg te spoelen en het evenement dit jaar wel door te kunnen laten gaan, zijn daarom voorzorgsmaatregelen genomen.

Dit jaar zijn 135 nieuwe ledlampen ontstoken. “Bij deze lamp is meer rekening gehouden met dingen als blikseminslag. In de lamp zitten voorzieningen die ervoor zorgen dat hoge spanningen veilig worden afgevoerd”, vertelde bestuurslid Mischa van Santen van Stichting De Grootste Kerstboom eerder. “Zo moet hij niet onmiddellijk stuk gaan”, doelt hij op vorig jaar.

De eerste keer dat de ‘kerstboom’ ging branden was in 1992. In de afgelopen decennia werd het evenement verschillende keren door tegenslag getroffen. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand.

Rond de ontsteking is een muzikaal programma opgetuigd met onder anderen Glennis Grace. De kerstboom blijft tot 6 januari stralen.

Bron: RTV Utrecht/BM

Bericht delen