Geen noodverlenging voor FM-frequenties
zaterdag 3 oktober 2020

Geen noodverlenging voor FM-frequenties

Er komt geen noodverlenging van drie jaar van de vergunningen voor de huidige commerciële FM-frequenties. Dat laat staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer weten. Keijzer volgt hierin het advies van SEO Economisch Onderzoek.

De Vereniging van Commerciële Radio (VCR) is van mening dat verlengen van de vergunningen voor de FM-frequenties de noodlijdende radiostations het wind uit de zeilen kan nemen. De VCR was daarom juist voorstander van een verlenging van drie jaar.

De staatssecretaris liet in de zomer een quick scan uitvoeren op de financiële gegevens van commerciële radiopartijen om een inschatting te kunnen geven van de gevolgen van de coronacrisis voor de radiosector. Er werd gekeken of een tijdelijke verlenging van de commerciële radiovergunningen mogelijk en noodzakelijk was.

Volgens het onderzoek kampt slecht een klein deel van de markt met financieringsproblemen en zou het daardoor niet nodig zijn. Daarnaast zou de verlenging ook voor huidige partijen financiële problemen kunnen opleveren. Ten slotte ontneemt een verlenging de mogelijkheid voor nieuwe partijen om toe te treden tot de markt voor FM.

Michiel Veenstra (KINK) is verheugd dat een eventuele verlenging van de baan is. “Goed nieuws voor radiostations zoals KINK die vanaf 2022 ook via FM willen uitzenden want staatssecretaris Mona Keijzer heeft de Tweede Kamer vanavond laten weten dat zij niets ziet in de gevraagde noodverlenging van drie jaar voor stations die nu op FM uitzenden. KINK juicht dit besluit toe en hoopt dat er snel uitsluitsel komt over de wijze waarop de FM-frequenties worden herverdeeld”, aldus Veenstra.

Bron: Radiofreak/BM

Bericht delen