Dinsdag 16 januari 2018

FunX gaat 'definitief niet landelijk'

FunX krijgt definitief geen landelijke FM-frequentie. Kamerlid Bruno Braakhuis (GroenLinks) diende nog een motie in om de openstaande frequentieruimte op FM open te stellen voor vernieuwende radioformats, om stations als FunX de kans te geven landelijk te kunnen uitzenden. Deze motie haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Het door het verdwijnen van Arrow Jazz uit de ether vrijgekomen kavel A8 wordt momenteel nog gereserveerd voor een radiostation gericht op jazz of klassieke muziek. Het andere beschikbare kavel is volgens de urban zender te duur. Vanwege de prijs voor kavel A7 haakte vorige week ook KinkFM af.

FunX betreurt de zaak. De zender heeft zich naar eigen zeggen goed ontwikkeld op het gebied van beluisteren via internet en mobiele telefoon. Maar de ambitie om een volwaardige positie te gaan innemen in het medialandschap, is volgens directeur Willem Stegeman definitief van de baan. “We wilden niets liever dan die vrije frequentie. FunX is een vernieuwend station, dat de ruimte verdient, maar nu dat niet doorgaat, moeten we realistisch zijn. Er is in de Tweede Kamer besloten het radiofrequentiebeleid niet te veranderen. Het is lastig om daar iets tegen te doen. Het is even slikken en weer doorgaan.”

Stegeman heeft overigens eerder al laten weten dat hij niet uitsluit in de toekomst een samenwerking te willen aangaan met een commerciële marktpartij. Ab Trik, algemeen directeur van de Sky Radio Group, stelde in februari mogelijk interesse te hebben in een overname.

Bron: 3VOOR12/Broadcast Magazine

Bericht delen