Frits Spits verkozen tot belangrijkste radiomaker van afgelopen eeuw
dinsdag 29 oktober 2019

Frits Spits verkozen tot belangrijkste radiomaker van afgelopen eeuw

Frits Spits is door een vakjury van de VARAgids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. De presentator staat bovenaan de Top 40 van radiosterren, die is opgesteld ter gelegenheid van honderd jaar radio in Nederland.

De nummer 1 werd bekendgemaakt in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. De jury noemt Spits “een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio. Hij is gemaakt voor de radio”, aldus de radiokenners.

Frits Spits, die eigenlijk Frits Ritmeester heet, maakte bekende programma’s zijn De Avondspits (1978-1995) en Tijd voor twee (1995-2013). Sinds 2014 presenteert Spits iedere zaterdag voor KRO-NCRV op NPO Radio 1 De Taalstaat, waarin hij taalkwesties bespreekt en schrijvers en dichters interviewt.

De radiomaker wordt geprezen vanwege zijn vermogen om een breed publiek aan te spreken met zijn programma’s, die vaak ook nog eens bestaan uit leuke rubrieken en spelletjes. “Vervolgens perfect uitgevoerd met een heerlijk warme, vriendelijke radiostem. En Frits schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist iets leren en meegeven.”

Spits is verrast en vindt het vooral raar dat hij op nummer 1 staat. “Ik zou mezelf nooit op één zetten – en dat is geen valse bescheidenheid.”

Top 5 radiosterren volgens de VARAgids:
1. Frits Spits
2. Edwin Evers
3. Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer
4. Felix Meurders
5. Tineke de Nooij

De jury van 14 radiokenners bestaat uit Marc Adriani (directeur Radio Talpa Network), Vincent Bijlo (cabaretier, radiomaker), Evelien de Bruijn (radiopresentatrice), Herbert Codée (radio-expert), Floortje Dessing (radio- en tv-maker), Sjors Fröhlich (ex-radiogrootheid die niet op zichzelf mocht stemmen voor deze lijst), Henk van Gelder (schrijver en recensent), Eva Koreman (radiodeejay), Gio Lippens (sportverslaggever), Arjan Snijders (mediajournalist), Peter H. de Vries (hoofd radio BNNVARA), Jan Westerhof (ex-directeur NPO Radio), Huub Wijfjes (mediahistoricus) en Marion van de Wouw (chef NOS Radio 1). De VARAgids waarin de volledige Top 40 van radiostemmen staat, verschijnt op dinsdag.

Bron: NOS/BM

Bericht delen