Extra AM 1224 gaat uitzenden vanaf het REM-eiland
zaterdag 13 oktober 2018

Extra AM 1224 gaat uitzenden vanaf het REM-eiland

Extra AM 1224 verwacht in november te kunnen starten met uitzendingen vanaf het REM-eiland in Amsterdam. Extra AM 1224 zendt non-stop classic hits uit en is een project van een aantal hobbyisten dat volledig uit eigen middelen wordt betaald.

De zender meldt: ‘Na lang zoeken, vele afwijzingen en teleurstellingen hebben we dan eindelijk een uitzendlocatie gevonden in Amsterdam: het 22 meter hoge REM-eiland midden in ’t IJ. Uitgangspunt is altijd geweest om in geografisch opzicht de maximaal haalbare veldsterkte te kunnen realiseren. De hoofdstad is immers groot en kent met name op de Zuidas en in Zuid-Oost veel hoogbouw. Prettige bijkomstigheid is het brakke water in ’t IJ dat in theorie voor een betere grondgolf propagatie zal gaan zorgen. Maar ook vanuit historisch perspectief is het REM-eiland natuurlijk een geweldige locatie. In de komende weken zal er worden getest aan de hand van een aantal antenne-voorstellen. Zoals de zaken er nu voorstaan verwachten we medio november met testuitzendingen te kunnen beginnen.’

Het REM-eiland, een soort boor-platform, kent een roemrucht verleden. In 1964 lag het eiland 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk en zond in de periode van 12 augustus tot en met 14 december de commerciële televisiezender TV Noordzee uit vanaf het eiland. Op 1 december 1964 werd een noodwet aangenomen die bepaalde dat de Nederlandse wetgeving ook gold op kunstmatige constructies die waren gebouwd op de zeebodem van het Nederlandse deel van het Continentale Plat. Hierdoor werden de uitzendingen vanaf het REM-eiland illegaal, en kon daartegen worden opgetreden.

Uit de REM (Reclame Exploitatie Maatschappij) kwam later de legale Nederlandse zendgemachtigde TROS voort. De naam TROS werd overigens reeds gebruikt toen er vanaf het REM-eiland werd uitgezonden. In 2009 kocht woningcorporatie De Key het platform en bracht het van Vlissingen naar Delfzijl. Daar werd het verbouwd, en werd er een verdieping bovenop gezet. Het gerenoveerde REM-eiland biedt nu onderdak aan een restaurant en staat in de Nieuwe Houthaven in Amsterdam.

Bron: Extra AM 1224/Mediamagazine/BM

Bericht delen