Eric Arends nieuwe vaste presentator Argos
vrijdag 24 mei 2019

Eric Arends nieuwe vaste presentator Argos

Argos geeft na het overlijden van Max van Weezel de presentatierol aan Eric Arends. Hij vertelt hoe het is om van verslaggever naar presentator te gaan en deelt zijn waardering voor het programma.

Argos is een radioprogramma van de VPRO en Human, dat uitgezonden wordt op NPO Radio 1 op de zaterdagmiddag. Het programma bestaat sinds oktober 1992. Argos probeert door middel van onderzoek misstanden en problemen uit de samenleving aan het licht te brengen en onder de aandacht van de politiek te krijgen. Het programma won in 2017 de Zilveren Reissmicrofoon.

Nieuw is Eric Arends niet bij Argos: na een periode als correspondent voor de Volkskrant in Rome kwam hij in 2009 bij de VPRO terecht. Waar Eric zich eerder met name bezighield met buitenlands nieuws, trok onderzoeksjournalistiek hem al langer. Bij Argos vond hij als verslaggever de plek om in deze wereld te duiken. Tien jaar later verandert zijn rol: Eric wordt de vaste presentator van Argos.

Eric Arends: “Er werd weleens gezegd: ‘Ga presenteren, dat is echt iets voor jou’. Dat heeft een zaadje geplant, maar ik had er nooit haast bij. Ik dacht: dat probeer ik later wel. Tot ik vijftig werd en me realiseerde dat later, nu was. Toen kreeg ik binnen de VPRO de gelegenheid om me in het presentatorschap te bekwamen: het werd me aangeboden om radioprogramma Bureau Buitenland te presenteren. Pasgeleden kwam Argos daarbij: ik ben de opvolger van de grote Max van Weezel. Ik treed in flinke voetsporen.”

“Het onthullen van nieuws staat voorop: Argos is er voor de onderzoeksjournalistiek. We moeten graven en spitten. Maar we kijken ook steeds meer naar de vorm waarin we het verhaal gieten. We gaan weg van de vorm van het lange nieuwsbericht met een sec vertelling; we werken met een levendigere invulling. Zo levert een uitzending niet alleen waardevol nieuws op, maar is het ook leuk en spannend om ernaar te luisteren.”

Bron: VPRO/BM

Bericht delen