Article header image

Tijdelijke middengolfzender Radio 1 kost 180.000 euro per maand

De Engelse middengolfzender die sinds donderdag het signaal van Radio 1 uitzendt kost de Nederlandse Publieke Omroep 180.000 euro per maand. Dat heeft de NPO desgevraagd laten weten aan Broadcast Magazine. De zender is in gebruik genomen omdat de landelijke FM-dekking van Radio 1 momenteel slecht is na de branden in zendmasten in Hoogersmilde en IJsselstein.

De AM-zender, die het signaal van Radio 1 momenteel doorgeeft op 648 AM, was tot begin dit jaar in gebruik bij BBC World Service. Door besparingen bij de Britse publieke omroep werd de zender uitgeschakeld. De sterke middengolfzender (500 kW) is in de hele Benelux, alsmede het noorden van Frankrijk, het westen van Duitsland en het zuidoosten van Engeland te ontvangen.

De woordvoerder van de NPO laat aan Broadcast Magazine weten “dat de publieke omroep gaat kijken of de kosten verhaald kunnen worden op betrokken partijen.” Die partijen zijn Broadcast Partners, verantwoordelijk voor de zenders, en Novec, de eigenaar van het metalen gedeelte van de masten.

Hoe lang de publieke omroep gebruik zal maken van de Britse zender is nog niet duidelijk. Cees de Bruin, directeur Distributie van de NPO: “De zendmast in Lopik draait nog steeds op een zeer laag vermogen. Novec moet eerst toestemming geven aan Broadcast Partners om het vermogen van de FM-zenders op het oorspronkelijke niveau terug te brengen. Pas dan zullen de problemen met de FM-ontvangst fors verminderen. Helaas is het nu nog niet zo ver.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen