Eerbetoon aan Peter R. de Vries is radiomoment van 2021
maandag 27 december 2021

Eerbetoon aan Peter R. de Vries is radiomoment van 2021

De zenderoverstijgende radio-actie A Whiter Shade of Pale is door een jury van radiopresentatoren en -dj’s verkozen tot Het Radiomoment van 2021. Dat is zondag bekendgemaakt in een extra uitzending van het mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX op NPO Radio 1.

Het initiatief voor de actie werd genomen door Radio Veronica-dj Dennis Ruyer. Hij werd zondag op NPO Radio 1 verrast met de uitverkiezing. Hij bedacht het plan om op de dag van de uitvaart van Peter R. de Vries op zoveel mogelijk Nederlandse zenders tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum te draaien, het favoriete lied van de misdaadverslaggever.

Volgens de vakjury van Het Radiomoment van het jaar was het initiatief van Ruyer het meest bijzondere stukje radio van afgelopen jaar. Juryvoorzitter Ron Vergouwen sprak van een “een mooie, verbindende actie: een krachtig moment waarmee heel Nederland stilstond bij de impactvolle aanslag op Peter R. de Vries.”

Jurylid Ghislaine Plag (NPO Radio 1): “De verbondenheid die je op zo’n moment met elkaar op die manier kunt creëren, via de radio, terwijl de ontzetting bij de luisteraars en ook bij onszelf zeer groot is, was echt enorm krachtig en troostend.” Jurylid Frank Dane (Radio 538): “Peter heeft zoveel voor ons, de maatschappij en ook de Nederlandse media betekend, dat dit gebaar van alle radiostations het mooiste was.”

Jury
Het Radiomoment van 2021 werd gekozen door een jury die bestond uit dj’s en presentatoren van de belangrijkste Nederlandse radiostations: Ghislaine Plag (NPO Radio 1), Bart Arens (NPO Radio 2), Jorien Renkema (NPO 3FM), Ab Nieuwdorp (NPO Radio 4), Hans Schiffers (NPO Radio 5), Fernando Halman (NPO FunX), Menno Barreveld (Qmusic), Frank Dane (Radio 538), Gerard Ekdom (Radio 10), Martijn Muijs (Radio Veronica), Michiel Veenstra (KINK), Diana Matroos (BNR Nieuwsradio), Koen Hansen (100%NL), Martijn La Grouw (SLAM) en Jaap Brienen (Sublime).

Onder leiding van Ron Vergouwen, de vaste mediadeskundige van De Perstribune, beoordeelde de jury honderden fragmenten. Het doel was om het meest indrukwekkende, grappige, opzienbarende en/of beklijvende radiofragment van het afgelopen jaar te kiezen.

Tweede plaats
Op de tweede plaats in de verkiezing eindigde een fragment dat eveneens gelieerd is aan de moord op Peter R. de Vries: een fragment uit de ochtendshow Mattie & Marieke op Qmusic. Daarin vertelt de aangeslagen presentator Marieke Elsinga – die de avond ervoor de aanslag van nabij meemaakte – hoe ze de afgelopen uren heeft beleefd. Jurylid Gerard Ekdom (Radio 10): “De eerlijkheid en oprechtheid van Marieke is echt. Precies zoals het was. Dit is radio in al zijn puurheid. Op gevoel.”

Derde plaats
Op de derde plaats eindigde de clash tussen 3FM-dj Timur Perlin met zijn zenderbaas Sharid Alles. De twee vochten live op de radio een discussie uit over de vraag of een prijswinnaar, die de locatie van het geheime Måneskin-concert doorverkocht, teruggebeld mocht worden.

De prijs voor Het Radiomoment van het jaar is voor de derde keer toegewezen. In 2019 won cabaretier Peter Heerschop met een radiocolumn op Radio 538 over de tramaanslag in Utrecht. Vorig jaar won de actie waarbij het lied You’ll Never Walk Alone op zo’n 180 Europese radiostations werd gedraaid, een initiatief van 3FM-dj Sander Hoogendoorn.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen