DENK wil dat BNNVARA opnamen verwijdert
donderdag 2 augustus 2018

DENK wil dat BNNVARA opnamen verwijdert

De politieke partij DENK stelt dat opnamen van radioprogramma De Nieuws BV over een nepnieuwscampagne onrechtmatig zijn verkregen en wil dat deze verwijderd worden.

Dat zei de advocaat van DENK woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. Daar diende het kort geding dat de politieke partij had aangespannen tegen BNNVARA.

De Nieuws BV meldde vorige maand dat DENK rond de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar maart een nepnieuwscampagne plande, waarbij werd gedacht aan een nep-PVV-advertentie met de slogan ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’. Uiteindelijk werd alleen een korte online test uitgevoerd.

In de uitzending werden ook opnames gebruikt van een voorgesprek met DENK-Kamerlid Farid Azarkan in de Tweede Kamer, terwijl hij daar naar eigen zeggen geen toestemming voor had gegeven. De Nieuws BV gebruikte het materiaal om aantijgingen te weerleggen dat het programma zaken zou verzinnen.

Volgens een advocaat van BNNVARA maakte Azarkan zelf echter ook opnamen van het gesprek. Verder waren de geheime opnamen volgens de advocaat van De Nieuws BV in het publiek belang, omdat er een misstand werd aangetoond: het laten maken en testen van een banner met nepnieuws over de PVV.

De rechter doet op 15 augustus uitspraak.

Bron: AD/BM

Bericht delen