Dinsdag 16 januari 2018

Defensie neemt kortegolf-zendstation over

Het kortegolf-zendstation in Zeewolde is gekocht door het Ministerie van Defensie. Dat heeft Omroep Flevoland gemeld. Het zendstation is lange tijd gebruikt door Radio Nederland Wereldomroep. Defensie gaat de kortegolfzender in het buitengebied gebruiken voor communicatie tussen hoofdkwartieren en militaire eenheden in het veld of op schepen. Het station in Zeewolde is een back up. De zender wordt alleen gebruikt als andere communicatiemiddelen uitvallen.

Volgens Defensie verandert er voor de omgeving niets en zijn er gesprekken geweest met de agrariërs in de omgeving. In het verleden zeiden de boeren dat de radiostraling slecht voor de gezondheid is. De installatie van RNW bestond uit vier zenders van 500 kilowatt met 17 richtantennes voor de verste uithoeken van de aarde en twee rondstraalantennes voor Europa.

In 1987 is het zendstation officieel geopend door prins Claus. Vanwege verplichte Europese aanbestedingsprocedures zond de Wereldomroep in 2007 voor het laatst uit via het zendstation in Zeewolde en gebruikte daarna twintig verschillende stations verspreid over de wereld.

Bron: Omroep Flevoland

Bericht delen