Dave Minneboo over vrouwen op de radio
zondag 2 augustus 2020

Dave Minneboo over vrouwen op de radio

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic, heeft een interview gegeven aan Het Parool. Minneboo leidt sinds 2018 de programmering bij Qmusic en was daarvoor directeur bij Talpa Radio en verantwoordelijk voor Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio en Radio 10.

NPO Radio 2 is nog steeds de meest beluisterde zender in Nederland. Maar in de doelgroep 20-49 jaar is Qmusic inmiddels de zender met het hoogste marktaandeel. Onder leiding van Dave Minneboo heeft de zender die positie overgenomen van Radio 538. In het interview in Het Parool met Stefan Raatgever vertelt Minneboo onder meer over het aantal vrouwen dat programma’s presenteert bij radiozenders.

Er wordt veel gesproken over het geringe aantal vrouwen op de radio. Van jullie vijftien presentatoren zijn er twee vrouw. Concurrenten 538 en Radio 10 hebben er niet één. Hoe beziet u die discussie?
“Ik vind het lastig. Want het moet bovenal om de beste mensen op de beste plekken gaan, ongeacht van welk geslacht. Vrouwen moeten simpelweg even goed zijn als hun mannelijke concurrent om hier een plek te krijgen. Wat ik niet goed vind, is een vrouw neerzetten ómdat ze een vrouw is, zoals bij sommige stations gebeurt.”

Welke zijn dat?
“Ik wil niet te veel wijzen, maar oké, neem 3FM. Die hadden tot voor kort tijdens de belangrijke office hours een heel blok vrouwen. Dat werkte toch niet goed, dat hoorde je. Niet omdat het vrouwen zijn, maar omdat die dames simpelweg nog niet toe waren aan dat soort prominente uren. Er werd trots geroepen: ‘Wij durven vrouwen te programmeren.’ Maar geef ze dan ook de tijd zich te ontwikkelen. Niet meteen op de belangrijkste uren van je station om maar te laten zien dat je vrouwen neerzet. Want dat is volgens mij de discussie niet. Het gaat erom ervoor te zorgen dat ze het benodigde niveau halen. Dat heeft ook met coaching te maken.”

U zegt eigenlijk: de vrouwen zijn momenteel gewoon niet goed genoeg?
“Radio maken is niet zomaar iets, hè? Kijk naar Marieke Elsinga. Zij is een natuurtalent én door Q uitstekend opgeleid. Ik hoop van harte dat ze een rolmodel wordt voor jonge meiden. Dat zij haar horen en denken: dat wil ik later ook. Die ontwikkeling gaat langzaam, maar is er wel. Toen ik jong was, waren er nauwelijks vrouwen op de radio. Mannen als Jeroen van Inkel, die de luisteraar met zo’n zware, galmende stem toespraken, waren de norm. Daar herkenden vast weinig vrouwen zich in.”

“De generatie van nu, zoals Mattie, heeft daarmee een voorsprong genomen. Die begon vijftien, twintig jaar geleden al op z’n zolderkamertje. Dat deden meisjes toentertijd gewoon nog niet. En nog steeds is de belangstelling minder: van de tien demo’s van aspirant-dj’s die ik op mijn bureau krijg, komen er nog steeds negen van mannen.”

Het complete interview is hier te lezen.

Bron: Het Parool/BM

Bericht delen