Dinsdag 16 januari 2018

Chris Kijne nieuwe presentator Bureau Buitenland

Chris Kijne is vanaf 3 maart de nieuwe presentator van Bureau Buitenland op Radio 1, het programma dat aandacht besteedt aan de achtergronden bij het wereldnieuws.

Kijne is een generalist met een ruime buitenlandervaring, die wereldwijd vele denkers, wetenschappers en opinieleiders interviewde. Vorig jaar werd hij door collega’s uitgeroepen tot de beste in zijn vak.

Kijne: “Terwijl het buitenland steeds belangrijker voor ons wordt, is Bureau Buitenland het enige programma op Radio 1 dat er consequent en diepgravend aandacht aan besteedt. Om echt inzicht te geven in wat er in de wereld gebeurt en de luisteraar in staat te stellen die beter te begrijpen, is het nog steeds belangrijk fysiek aanwezig te zijn op plekken waar je over bericht. En om met een brede blik te kijken en verbanden te leggen. Zo’n arbeidsintensieve en diepgravende vorm van journalistiek is de redactie van Bureau Buitenland nog gegeven en dat is in deze tijd vrij uniek.”

Kijne is blij dat het programma op zondag niet de beperkingen kent van de doordeweekse geformatteerde dagprogrammering op Radio 1. “Wanneer er de mogelijkheid is om een uur lang één spannende gast te interviewen, dan moet dat kunnen,” verklaart hij in de VPRO Gids.

Eerder presenteerde Kijne De Ochtenden op Radio 1, tot dat in 2008 ophield te bestaan. Sindsdien werkt hij als programmamaker voor het televisieprogramma Tegenlicht. Daarnaast maakte hij documentaires over India, de tekenaar Peter Pontiac, de schrijver Bohumil Hrabal en Jan Blokker. Al ruim tien jaar is hij bij de NOS vaste invalpresentator bij het radioprogramma Met het oog op morgen, dat hij sinds mei 2011 wekelijks presenteert op de donderdagavond.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen