Buma Cultuur lanceert campagne Luisternaarons.nu
maandag 6 april 2020

Buma Cultuur lanceert campagne Luisternaarons.nu

Buma Cultuur roept radiostations op zoveel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien. Volgens Buma is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten te helpen in de coronacrisis, onder andere omdat veel optredens zijn weggevallen. De campagne wordt gevoerd onder de naam Luisternaarons.nu.

Artiesten treden niet meer op en zien daardoor een groot deel van hun inkomsten verdwijnen. Als radiozenders Nederlandse muziek draaien, zorgt dat bij die artiesten weer voor extra inkomsten. Buma Cultuur-directeur Frank Helmink zegt dat het tijd is voor daden, in plaats van woorden. Hij richt zich tot de zendermanagers en muzieksamenstellers van de stations. “Je kunt wel harten onder de riem blijven steken tot je een ons weegt. Maar daar hebben artiesten uiteindelijk niets aan. Er moet iets gebeuren.”

Het is de meest eenvoudige manier is om Nederlandse musici te helpen, zegt Helmink. “Het kost geen moeite en ook geen extra geld. Wij dragen hoe dan ook twee miljoen euro per maand over, maar doen dat nu liever aan Nederlandse artiesten.”

Hoeveel geld artiesten krijgen als hun nummer op de radio wordt gedraaid, hangt af van het bereik van de zender en de lengte van het nummer. Ook moeten ze het nummer wel zelf geschreven of gecomponeerd hebben. Een artiest wiens nummer op Radio 538 wordt gedraaid krijgt zo’n 0,074 euro per seconde. Voor een liedje van gemiddeld 200 seconden komt dat neer op bijna 15 euro. Bij het kleinere NPO 3FM krijgen artiesten per seconde ongeveer 0,045 euro, dus 9 euro voor 3,5 minuut zendtijd.

Bron: EB/NOS/BM

Bericht delen