BNR-correspondent Joost Bosman opgepakt in Moskou
zondag 4 augustus 2019

BNR-correspondent Joost Bosman opgepakt in Moskou

De Nederlandse journalist Joost Bosman is weer vrij. Bosman, die onder andere werkt voor BNR, het FD en het AD, werd bij een demonstratie in Moskou opgepakt, maar mocht na een paar uur weer gaan.

“Ze boden hun excuses aan. Ik denk dat ze er toch wel mee in hun maag zitten dat ze een buitenlandse journalist hebben aangehouden”, zegt hij tegen het AD. Tijdens een charge van de mobiele eenheid werd hij gearresteerd. “Ik riep nog dat ik journalist ben en dat ik mijn accreditatie in mijn zak had. Ik heb deze toen laten zien, maar moest toch het busje in”, zei Bosman.

RTL Nieuws-correspondent Martijn Smiers, die Bosman persoonlijk kent, verwachtte al dat de journalist snel weer zou worden vrijgelaten. Smiers gaat er niet vanuit dat de politie het gemunt had op de Nederlander. “Het lijkt erop dat de Russische autoriteiten koste wat kost een aantal straten en pleinen schoon willen vegen. Dan letten ze niet op wie er loopt. Ik heb ook gezien dat een bejaarde vrouw in een arrestantenbus moest, en een Arabische toerist. Alleen als je met een professionele camera rondloopt, dan heb je kans om met rust gelaten te worden.”

De afgelopen tijd zijn meerdere betogingen geweest in Rusland. De protesten zijn gericht tegen de organisatie van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Tegenstanders van de regering Poetin zijn daarbij uitgesloten.

Bron: RTL Nieuws/BM

Bericht delen