dinsdag 16 januari 2018

Bestuursleden kritisch over Buma/Stemra

Bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is de macht van de uitgevers doorgeschoten en ontbreekt het aan toezicht van buitenaf. Ook is de organisatie niet transparant genoeg, zeggen bestuursleden Henk Westbroek en Hans Kosterman woensdag in de Volkskrant. Buma/Stemra heeft volgens Westbroek een zogenoemd binnenbestuur en een buitenbestuur.

Het binnenbestuur zou uit vijf mensen bestaan die veel contact hebben met de directie en van alles op de hoogte worden gehouden. Maar alles wat zij te horen krijgen, blijft geheim. De overige bestuursleden zijn “van vrijwel niets op de hoogte.”

Zo weet Westbroek niet wat er nou eigenlijk precies is afgesproken over het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal op YouTube. Ook is niet bekend wat een nieuwe directeur gaat verdienen. “Vervolgens moeten we over al dat soort zaken wel een mening vormen en erover stemmen.”

Westbroek spreekt in de krant van “bestuurlijke krankzinnigheid” omdat het bestuur een mening moet vormen over zaken die geheim zijn. Kosterman en Westbroek zouden al langer hebben gepleit voor toezicht van buitenaf. Zij denken aan minstens twee personen die niet belanghebbend zijn, maar aan hun verzoek is geen gehoor gegeven. De twee ergeren zich er ook aan dat er nog nooit een voorzitter is geleverd vanuit de zogenoemde lichte muzikanten, terwijl die het meeste geld in het laatje zouden brengen. Wat Westbroek betreft, horen uitgevers niet in het bestuur thuis.

Bron: Nieuws.nl/Fok.nl/Broadcast Magazine

Bericht delen