Dinsdag 16 januari 2018

Agentschap Telecom controleert strenger op etherpiraten

Het Agentschap Telecom breidt deze maand de aanpak van etherpiraten uit. De boete voor het illegaal gebruiken van de FM-band kan oplopen tot 45.000 euro. Ook is er in de kerstperiode extra inzet van inspecteurs om overlast van etherpiraten te voorkomen.

De boete is mede afhankelijk van de ernst van de overtreding. Dit wordt onder andere bepaald door de mate van storing die de piraat veroorzaakt. Naast de hogere boete hanteert Agentschap Telecom een lik-op-stuk beleid. De overtreder ontvangt bij illegaal uitzenden eerst een waarschuwing. Als binnen een uur geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwing kan de inspecteur ter plaatse direct een overtreding constateren. Dan stelt de inspecteur een Rapport van Bevindingen op en riskeert de overtreder de boete.

De afgelopen periode signaleert Agentschap Telecom een verschuiving in het type etherpiraat. Waren het eerst vooral de ‘zolderkamerpiraten’, nu zijn het de grotere ‘feesttentpiraten’ die overlast veroorzaken. Zij gebruiken steeds zwaardere apparatuur met grotere vermogens en hogere antennemasten. Daarmee hebben ze een groter bereik en is de overlast groter. Daarnaast ziet Agentschap Telecom een toename van het aantal mobiele masten dat op afstand, vanuit een studio, aangestuurd kan worden. Dit soort constructies wordt gebruikt bij uitzendingen vanuit horecagelegenheden, schuurfeesten en feesttenten. Vanwege de overlast die deze etherpiraten veroorzaken richt Agentschap Telecom zich ook meer op dit soort overtreders.

Bron: RadioFreak/Broadcast Magazine

Bericht delen