Adviescollege voor toekomstig beleid commerciële radio
zaterdag 7 maart 2020

Adviescollege voor toekomstig beleid commerciële radio

Voor 1 september 2022 moet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat besluiten of de Nederlandse vergunningen voor commerciële radio-omroepen worden verlengd of opnieuw worden verdeeld. De ministerraad heeft ingestemd met het instellen van een Adviescollege om het kabinet te adviseren over het toekomstige beleid in de commerciële radiosector.

Naast advies over de wijze van verdelen of het verlengen van vergunningen en de bijbehorende voorwaarden, gaat het college advies uitbrengen over de mogelijkheden om vergunningsvoorwaarden te versoepelen of eventueel af te schaffen. Ook zullen zij adviseren over het al dan niet afschakelen van analoge radio via de ether (FM/AM) na september 2022.

Het Adviescollege staat onder voorzitterschap van de heer Henk Don (voormalig bestuurslid toezichthouder ACM) en bestaat verder uit mevrouw Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden en expert in het verdelen van schaarse vergunningen) en de heer Paul Rutten (lector creative business Hogeschool Rotterdam en expert op het gebied van media en creatieve industrie).

Staatssecretaris Keijzer: “Veel Nederlanders van jong tot oud luisteren graag naar radio. Dat blijkt uit het dagbereik dat nog altijd in de miljoenen loopt. Tegelijkertijd bestaan in de radiosector veel gevoeligheden en tegenstrijdige belangen als het gaat om het verdelen van frequenties. Bijvoorbeeld doordat aanbieders sterk variëren in grootte of een specifieke (regionale) doelgroep hebben. Het ingestelde Adviescollege geeft het kabinet straks inzicht in goede toekomstige oplossingen.”

Het Adviescollege brengt binnen zes maanden haar advies uit aan de staatssecretaris van EZK. Deze termijn is eventueel te verlengen tot uiterlijk 31 december 2020. Daarna wordt het college opgeheven.

Bron: Rijksoverheid.nl/BM

Bericht delen