Article header image

Actie voor behoud programma RTV Noord

Vanaf 2017 krijgt RTV Noord één miljoen euro minder te besteden, nu de plannen om een Regionale Publieke Omroep (RPO) te vormen zijn afgeketst. Twij Deuntjes Veur Ain Cent, het populaire radioprogramma met enkel streektaalmuziek, valt ten prooi aan de bezuinigingen.

Het Dagblad van het Noorden wil zich nu over het programma ontfermen. Het dagblad biedt maker Henk Scholte aan zijn programma voort te zetten. Op dvhn.nl, met daarnaast liveoptredens in de provincie en registraties door Podium TV.

Tweeduizend mensen proberen via de Facebook-pagina Twij deuntjes mot blieven het streektaalmuziekprogramma van Henk Scholte te redden. “Ik ben heel somber”, zegt Scholte, de oer-Groninger. “Overal waar ik kom, word ik gecondoleerd. Als mens ben ik springlevend, maar mijn programma gaat dood. De zondagmiddagen, als ik met mijn producer Rolf Schreuder de muziek uitzoek, gaan straks leeg aanvoelen. Dit hakt erin. Ze zullen er hun reden voor hebben. Ik voel me als in een vacuüm.”

Het Dagblad van het Noorden biedt Henk Scholte aan zijn populaire programma op een andere wijze voort te zetten. Hij kan het gewoon blijven maken, alleen wordt het dan niet op RTV Noord uitgezonden maar via een livestream op www.dvhn.nl. De krant is van plan daar muzikale evenementen aan te koppelen, liveoptredens van streektaalartiesten.

Er wordt gefluisterd dat het schrappen van Twij deuntjes een opzetje is van de RTV Noord-leiding, een actie om zo veel mogelijk luisteraars in verzet te laten komen tegen de bezuinigingen die de omroep kreeg opgelegd. Zo zouden de luisteraars de gevolgen ervan voelen, en uiteindelijk zou RTV Noord na alle protesten het schrappen van Twij deuntjes intrekken.

Hoofdredacteur Mischa van den Berg heeft deze vorm van manipulatie ontkend. Het zou ook al te cynisch zijn om zo’n truc over de hoofden van verbouwereerde programmamakers toe te passen.

Bron: RTV Noord/DVHN/Broadcast Magazine

Bericht delen