Relatie journalistiek en woordvoering onder de loep
vrijdag 31 maart 2023

Relatie journalistiek en woordvoering onder de loep

Is er een manier waarop pers en PR constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal tijdens ‘Voorbij het wantrouwen’ in het Haagse Nieuwspoort. Journalist Bas Haan, voormalig politiek spindoctor en auteur Julia Wouters en PR-specialist bij Hill+Knowlton Ingo Heijnen gingen met elkaar in debat onder leiding van BNNVARA-presentator Patrick Lodiers.

Het was een vervolg op de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham heeft gevoerd met acht vooraanstaande PR-professionals over hetzelfde thema. De interviews zijn te lezen in de bundel ‘Voorbij het wantrouwen; indringende gesprekken tussen journalist en woordvoerder’.

Ton van der Ham deed in 2021 als Journalist Fellow bij het Reuters Institute for the Study of Journalism in Oxford onderzoek naar de gespannen relatie tussen journalisten en woordvoerders. Is wederzijds wantrouwen eigenlijk erg? Moet dit in de toekomst anders? Hiervoor ging hij in gesprek met ‘de andere kant’. Acht (voormalig) woordvoerders/PR-adviseurs van verschillende ministeries, de Rijksvoorlichtingsdienst, PR- en communicatiebureaus, UMC Utrecht en Rabobank vertellen in de bundel ‘Voorbij het wantrouwen’ openhartig over de soms zeer gespannen relatie met de media – en met Ton van der Ham zelf.

De schrijver presenteerde op 29 maart zijn bevindingen in Nieuwspoort, waar de bij vlagen pittige dialoog in een volle zaal voorlichters en journalisten werd voortgezet met Bas Haan, Julia Wouters en Ingo Heijnen. In bijgaande video geven Wouters en Van der Ham zelf commentaar.

Bron: BM

Bericht delen