Beeld & Geluid en CWI ontvangen 1 miljoen voor onderzoek naar EXtended Reality
donderdag 17 november 2022

Beeld & Geluid en CWI ontvangen 1 miljoen voor onderzoek naar EXtended Reality

Beeld & Geluid en het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) zijn partners in het recent gestarte Europese onderzoeksproject TransMIXR. TransMIXR ontwikkelt technologieën die het voor professionals in de culturele en creatieve industrie mogelijk maken nieuwe producties te creëren in EXtended Reality (XR), en bedenkt innovatieve manieren om immersieve mediaproducties te beleven.

De mogelijkheden van Extended Reality (XR) en Kunstmatige Intelligentie (AI) hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met name de combinatie van deze twee elementen zullen een grote impact hebben op de manier waarop media geproduceerd, gedistribueerd en beleefd worden. Er wordt veel onderzoek gedaan op dit gebied. De Europese Commissie financiert onderzoek om technieken te ontwikkelen die bijdragen aan het concurrentievermogen van Europa en die in lijn zijn met publieke waarden. TransMIXR is een van de meest omvangrijke initiatieven die ondersteund worden.

Het project wordt gecoördineerd door de Technological University of the Shannon (TUS) in Ierland. In zogenaamde Living Labs zal TransMIXR de eerder ontwikkelde technologieën op het gebied van XR inzetten om vier pilots te ontwikkelen die de visie op toekomstige media-ervaringen tot leven brengen. Deze pilots bestrijken vier domeinen binnen de culturele en creatieve industrie: nieuwsmedia (een pilot gecoördineerd door het Franse persbureau AFP), omroepen (RTV SLO en TG4), podiumkunsten (SATORE) en cultureel erfgoed (Beeld & Geluid).

Johan Oomen, hoofd onderzoek en erfgoed bij Beeld & Geluid en innovatiedirecteur in het TransMIXR-project: “Dankzij de financiering van de Europese Commissie kan Beeld & Geluid het onderzoek naar immersieve media verder voortzetten. Met onze partner CWI en andere partners zullen we nieuwe museumervaringen onderzoeken en kijken hoe we nieuwe manieren kunnen vinden om de betrokkenheid bij onze fysieke collecties te bevorderen. Bijvoorbeeld door museumobjecten in 3D te scannen en ze in virtuele ruimtes te brengen waar museumbezoekers ermee kunnen interacteren. We zien er naar uit om de resultaten in ons nieuwe museum te laten zien, dat begin volgend jaar wordt heropend.”

Prof. Dr. Pablo Cesar, TransMIXR Technical Coordinator en groepsleider Distributed and Interactive Systems bij het CWI: “TransMIXR is een uniek project dat nieuwe AI- en XR-technologieën combineert, voor het ontwikkelen van nieuwe immersieve en interactieve ervaringen. Het zal de creatieve en culturele sector helpen bij het creëren van een gezamenlijke gebruikersomgeving en een infrastructuur voor sociale interactie. TransMIXR vormt een aanvulling op bestaande initiatieven samen met Beeld & Geluid zoals het MediaScape XR-project en het AI, Media and Democracy lab.”

Financiering
Beeld & Geluid en CWI hebben samen ruim 1 miljoen euro ontvangen om hun werk binnen het project te realiseren. Deze 1 miljoen euro maakt deel uit van in totaal 9 miljoen euro dat TransMIXR heeft ontvangen van het Horizon Europe Fonds.

Samenwerking Beeld & Geluid en CWI
Beeld & Geluid en CWI hebben al een aantal succesvolle XR samenwerkingen op hun naam staan. Vorig jaar werd het MediaScape-project gedemonstreerd tijdens de VR Days 2021 in Amsterdam. MediaScape -een virtueel museum- maakt gedeelde toegang tot cultureel erfgoed op afstand mogelijk. Het project kreeg internationale erkenning in oktober, toen het werd bekroond met de Best Demo Award op de gerenommeerde ACM International Conference on Multimedia. Ook zijn Beeld & Geluid en CWI betrokken bij Creative Industries Immersive Impact Coalition, het nationaal innovatieprogramma dat gecoördineerd wordt door CLICKNL.

Bron: Beeld & Geluid/BM

Bericht delen