woensdag 17 januari 2018

Shula Rijxman wil 50 miljoen extra voor NPO

Shula Rijxman, de nieuwe voorzitter van de NPO, wil dat de publieke omroep structureel 50 miljoen extra van de overheid krijgt. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW heeft direct aangegeven dat dit verzoek wat hem betreft niet gehonoreerd wordt.

“De maatschappelijke rol van de publieke omroep wordt belangrijker dan ooit daarvoor. De samenleving verhardt en groepen komen tegenover elkaar te staan. De publieke omroep verbindt die groepen, vertelt hen het hele verhaal, confronteert hen met het tegenargument. De publieke omroep heeft de komende jaren innovatiekracht en ook financiële slagkracht nodig om die rol op een verantwoorde manier te kunnen vervullen. Daarom is in de volgende kabinetsperiode structureel 50 miljoen euro extra nodig.” Dit stelde Shula Rijxman in haar eerste speech als nieuwe NPO-voorzitter.

De uitspraken leveren veel kritiek op. Politici, concurrenten en mediakenners betitelen de uitspraken van de nieuwe NPO-baas zelfs als flauwekul. De publieke omroep heeft al een budget van ruim 800 miljoen euro per jaar, zo voeren zij aan.

“Misschien heeft mevrouw Rijxman een geldmachine gevonden die ik ook al zo lang zoek. Maar als we volgend jaar ergens op de begroting geld kunnen vinden, weet ik nog wel een paar urgentere zaken om dat aan uit te geven”, aldus staatssecretaris Sander Dekker in een reactie in De Telegraaf op de uitspraken van Rijxman.

NOS-directeur Jan de Jong meldde in januari niettemin al dat hij zich stoort aan het feit dat politiek Den Haag de NPO vaak als geldverslindend instituut in beeld brengt. “In Europa staan we rond de dertigste plek in de lijst van het bedrag dat elke persoon kwijt is aan de publieke omroep. Dat is achter landen als Griekenland, Wit-Rusland en Letland. Terwijl het succes van onze publieke omroep in kijktijd gemeten veel hoger ligt dan in de meeste andere Europese landen.”

De publieke omroep heeft de afgelopen jaren al circa 140 miljoen euro aan besparingen moeten doorvoeren, waarbij veel banen verloren gingen. De landelijke publieke omroepen moeten in 2017 nog eens 34 miljoen euro bezuinigen en de regionale publieke omroepen 16 miljoen.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen