dinsdag 16 januari 2018

Publieke omroep moet 200 miljoen bezuinigen

De publieke omroepen moeten tweehonderd miljoen euro bezuinigen, staat in het conceptregeerakkoord dat donderdag werd gepresenteerd in Den Haag. Mocht dat leiden tot een ‘verschraling van de kwaliteit’ dan moet één van de tv-netten (Nederland 1, 2 en 3) verdwijnen.

De bezuinigingen worden niet met onmiddellijke ingang doorgevoerd. In 2013 gaat het om vijftig miljoen euro, in 2014 om honderd miljoen en in 2015 om 200 miljoen. Eind 2015 loopt de huidige concessieperiode van de bestaande publieke omroepen af. In het regeerakkoord wordt uitgegaan van een aanpassing van de Mediawet per 2013 en een wijziging van het gehele publieke omroep-stelsel per 2016.

Landelijke en regionale publieke omroepen worden meer geïntegreerd, bijvoorbeeld door regionale vensters op een landelijk net. Besparingen komen ten goede aan de regionale omroep.

De politici willen dat de themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), zoals Humor TV, worden gefinancierd uit de eigen middelen van de diverse zendgemachtigden en dus niet uit belastinggeld. De publieke omroep besteedt momenteel circa 12,5 miljoen per jaar aan de themakanalen, waarvan de kabelmaatschappijen circa acht miljoen bijdragen. Waar mogelijk moeten omroepen gaan fuseren, stelt het akkoord. Dat proces is overigens al volop in gang gezet. Zo zijn NPS, RVU en Teleac al gefuseerd tot NTR. Omroepen VARA en BNN onderzoeken een samengaan. Ook KRO en NCRV bespreken de mogelijkheden van een fusie, terwijl dergelijke gesprekken tevens plaatsvinden tussen TROS, Omroep MAX en WNL.

De KRO spreekt van forse bezuinigingen. “Het is wel een duidelijke impuls voor Hilversum voor een definitieve hervorming. De KRO heeft altijd een pleidooi gehouden voor een sterk vereenvoudigd bestel met een handjevol omroepen”, aldus een woordvoerster.

Ook de TROS vindt dat de publieke omroep zwaar wordt getroffen. “Maar positief punt is dat dit kabinet het belang van een pluriforme omroep, van en voor iedereen, onderschrijft,” aldus een woordvoerder.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, vindt dat er van bezuinigingen geen sprake is. “Dit is afbraak. Dit kabinet wil kennelijk een elitaire omroep voor de grachtengordel. Net als de culturele sector krijgt de publieke omroep een enorme klap. Dit gaat bij de omroep en in de creatieve industrie honderden, mogelijk duizenden banen kosten.”

Jan Rensen, wethouder economische zaken en media in Hilversum, sluit zich aan bij deze mening. “Dit is een enorme klap voor de werkgelegenheid in Hilversum. De helft van de beroepsbevolking is werkzaam in de omroepsector. Deze mensen werken niet alleen bij de omroepen, maar ook bij facilitaire en productiebedrijven,” meent Rensen.

Marc Visch, secretaris Omroep van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ): “Het is niet aan de politiek om te bepalen wat kwaliteit is en wat niet. Dus wanneer wordt er dan door wie besloten dat het wel met een net minder kan? Als je een derde van het budget afhaalt, kan een kind uitrekenen dat dat niet alleen uit de overhead gehaald kan worden. En dat zal een onevenredige kaalslag betekenen.”

Niet alleen voor de omroepen, maar ook voor de muzikanten en zangers die vallen onder het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), had de regering van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, een harde mededeling. Dat centrum moet worden afgeschaft. Onder het MCO ressorteren het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en de Muziekbibliotheek van de Omroep.

De Wereldomroep wordt nu nog betaald uit het budget van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De nieuwe regering wil dat deze omroep wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: De Stentor/Broadcast Magazine

Bericht delen